Stosowanie diety złej jakości może prowadzić do zmian w mózgu, które są powiązane z depresją i stanami lękowymi.
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
Szeroka gama napojów gazowanych, cukierków i wypieków sprzedawanych na całym świecie jasno pokazuje, że ludzie uwielbiają słodycze. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości białego cukru stołowego lub sztucznego słodzika może prowadzić do problemów zdrowotnych. Jako lepsze rozwiązanie naukowcy z ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry przedstawiają niskokaloryczną mieszankę, która jest równie słodka jak cukier stołowy i sprzyja dobrym mikrobom jelitowym.
Witamina D sprzyja rozwojowi pewnego rodzaju bakterii jelitowych u myszy, co poprawia odporność na chorobę nowotworową.
U osób z atopowym zapaleniem skóry (AZS), ryzyko wystąpienia choroby zapalnej jelit (inflammatory bowel disease, IBD) jest o 34 proc. wyższe w porównaniu z ludźmi wolnymi od tej pierwszej choroby. W przypadku dzieci prawdopodobieństwo to jest większe o 44 proc., mówią eksperci z Uniwersytetu Pensylwanii. Dodatkowo, wraz ze wzrostem nasilenia AZS, ryzyko rozwoju IBD wzrasta.
Specyficzny podtyp drobnoustroju powszechnie występującego w jamie ustnej może przedostawać się do jelit i rozwijać się w guzach raka jelita grubego. Bakteria ta jest przyczyną rozrastania się raka i gorszych wyników leczenia.
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Istnieje związek między wirusowym uszkodzeniem jelit a przedwczesnym biologicznym starzeniem się.
Zidentyfikowano dwa szczepy probiotyków, które można stosować dla zmniejszenia masy ciała u otyłych psów.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome, IBS), najczęstsze zaburzenie żołądkowo-jelitowe, może być spowodowany... grawitacją
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.
Stosowanie antybiotyków, zwłaszcza antybiotyków o szerszym spektrum działania, może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby zapalnej jelit (inflammatory bowel disease IBD) i jej podtypów, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna.