Duża ilość enterobakterii w mikroflorze jelitowej jest związana z wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.
Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią zaczynać dzień od filiżanki kawy: singapurscy badacze stworzyli nowe probiotyczne napoje kawowe i herbaciane.
Osobom, które odczuwają objawy lęku, można pomóc dzięki regulacji flory bakteryjnej w jelitach za pomocą probiotycznej i nieprobiotycznej żywności oraz suplementów.
Depresja to choroba psychiczna, któr dotyka ponad 264 milionów ludzi w każdym wieku na całym świecie. Zrozumienie jej mechanizmów pozwoli opracować skuteczne strategie lecznicze. W nowych testach pokazano, że brak równowagi w środowisku bakterii jelitowych może powodować zmniejszenie ilości niektórych metabolitów, wywołując zachowania podobne do tych charaterystycznych dla depresji.
Szwajcarscy i włoscy uczeni informują, że istnieje korelacja między mikrobiotą jelitową a powstawaniem płytek amyloidowych w mózgu, typowych dla choroby Alzheimera.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom mikrobiomu jelitowego, które mają związek z problemami z pamięcią.