Produkty bogate we flawonoidy, w tym owoce jagodowe, jabłka, gruszki i wino, wydają się mieć pozytywny wpływ na poziom ciśnienia krwi, a związek ten jest częściowo wyjaśniony przez cechy mikrobiomu jelitowego.
Wiadomo, że picie słodkich napojów zwiększa ryzyko cukrzycy, ale mechanizm stojący za tym związkiem pozostawał niejasny. Teraz naukowcy pokazali, że metabolity wytwarzane przez mikroby jelitowe mogą odgrywać tu rolę.
Grupa bakterii zwana Enterobacteriaceae, w tym Klebsiella pneumoniae, Shigella, E. coli i inne, jest obecna w niewielkich ilościach jako część zdrowego mikrobiomu jelitowego człowieka. Jednak w dużych ilościach - na przykład spowodowanych nasilonym stanem zapalnym w organizmie lub spożyciem skażonej żywności - bakterie te mogą powodować choroby. W skrajnych przypadkach zbyt duża ilość Enterobacteriaceae w jelitach może zagrażać życiu.
Sok z czarnego bzu może być skutecznym narzędziem do kontrolowania masy ciała i poprawy zdrowia metabolicznego, mówią eksperci z Washington State University.
Emulgatory, które są dodawane do większości przetworzonych produktów spożywczych dla poprawy tekstury i wydłużenia okresu przydatności do spożycia, mogą zmieniać bakterie jelitowe, sprzyjając zapaleniu jelit i rakowi jelita grubego.
Dym papierosowy może powodować zaburzenia mikrobioty ustno-gardłowej, które pogarszają przebieg infekcji wirusem grypy typu A.
Glifosat jest powszechnie stosowanym herbicydem o szerokim spektrum działania. Jak się okazuje, może mieć jednak wpływ na ludzki mikrobiom jelitowy.
Kastalgina, polifenol z amazońskiego owocu camu-camu, zwiększa skuteczność immunoterapii u myszy poprzez modyfikację ich mikrobiomu.
Osoby, które przyjmowały wiele cykli antybiotyków penicylinowych, miały nieznacznie niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, mówią medycy z Rutgers Health.
Odkryto istotną rolę, jaką mikrobiota jelitowa odgrywa w regulacji reakcji na stres poprzez interakcję z rytmem dobowym organizmu.
Kilkanaście gatunków bakterii spośród setek żyjących w ustach ludzi ma związek ze zwiększonym o 50 proc. ryzykiem wystąpienia płaskonabłonkowego raka głowy i szyi (neck squamous cell carcinoma, HNSCC).
Diety takie jak Keto, Paleo i Atkinsa obfitują w posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu i białka, które często zawierają mało węglowodanów. Ta mieszanka może jednak również odpowiadać bakteriom Clostridioidium difficile.
Naukowcy z Uniwersytetu w Umeå i Uniwersytetu w Tartu odkryli, że wielokrotne stosowanie antybiotyków powoduje wady w ochronnej barierze śluzowej jelit, w efekcie wywołanych zmian w mikrobiocie.
W Cleveland Clinic zidentyfikowało pochodzące z diety metabolity jako główne czynniki ryzyka wystąpienia raka jelita grubego u ludzi przed sześćdziesiątką, zwłaszcza dotyczy to związków z czerwonego i przetworzonego mięsa.
Diety bogate w zdrową żywność pochodzenia roślinnego sprzyjają obecności mikroorganizmów jelitowych, które mają związek z niższym ryzykiem powszechnych chorób, w tym chorób serca.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem