Starsi kierowcy, u których niedawno zdiagnozowano migrenę, są trzy razy bardziej narażeni na wypadki samochodowe. Z kolei seniorzy, którzy miewali migreny w przeszłości, nie byli uczestnikami wypadków częściej niż osoby nigdy nie cierpiące na tę dolegliwość, mówią eksperci z Uniwersytetu Kolorado.
Tryptany, powszechnie przepisywana grupa leków na migrenę, mogą być także przydatne w leczeniu otyłości. W testach na otyłych myszach codzienna dawka tryptanu powodowała, że zwierzęta jadły mniej i traciły na wadze.
Wraz ze starzeniem się spoleczeństw jaskra staje się coraz powszechniejszą przyczyną utraty wzroku. Z danych WHO wynika, że obecnie stanowi drugą najczęstszą przyczyną ślepnięcia na świecie, po zaćmie. Choroba jest jednak jeszcze większym wyzwaniem dla zdrowia, ponieważ następująca w jej wyniku utrata zdolności widzenia jest nieodwracalna. Zobacz, jakie daje objawy.
Doskwiera ci ból? Zanim sięgniesz po farmaceutyki, wypróbuj naturalne sposoby na jego złagodzenie. Wiele substancji roślinnych ma właściwości przeciwbólowe. Przeanalizuj tę listę - możesz znaleźć coś, co uśmierzy twoje dolegliwości bólowe.
Alergie i katar sienny mogą zwiększyć liczbę ataków i nasilenie migren.
Koenzym Q10, zwany witaminą Q10, to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, spowalniający procesy starzenia. Ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i procesy energetyczne, dlatego jest go dużo w komórkach mięśniowych, szczególnie w sercu. Jego ilość w komórkach maleje wraz z wiekiem i jest dodatkowo gwałtownie ograniczana przez stres. Jest niezbędny do życia komórki - przy obniżeniu się jego stężenia do 50% - komórka ginie. Kiedy i jak uzupełniać jego niedobory?
Antyoksydanty to związki zapobiegającymi i opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych różnych substancji. Ich działanie obejmuje unieszkodliwianie wolnych rodników, które krążą po ludzkim organizmie i uszkadzają komórki ciała. Wśród najsilniejszych antyoksydantów jest koenzym Q10.
Najczęściej nie kojarzymy sobie złego samopoczucia lub konkretnego schorzenia z pokarmami, które spożywamy na co dzień. Tymczasem jakość tego, co spożywamy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, zarówno na poziomie psychicznym jak i fizycznym. Niestety, zwykle reakcja spowodowana pokarmem występuje z pewnym opóźnieniem, np. po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista - to znaczy, nie zawsze tak samo reagujemy na spożycie danego produktu. Stąd też eksperci w dziedzinie odżywiana określają czasem opisywane zjawisko ukrytą nietolerancją pokarmową.
Po prawie dwunastu latach badań, w których uczestniczyło ponad 25 tysięcy kobiet, stwierdzono, że u kobiet cierpiących na niektóre migreny czterokrotnie rośnie ryzyko wystąpienia udaru. Winnym jest gen, który nazwano MTHFR. Wyniki badań opublikowano w piśmie „Neurology”.