Jedzenie to nie tylko "paliwo" dla organizmu i rozkosz smaku, od dawna medycy polecali określony rodzaj pożywienia na rozmaite choroby. Okazuje się, że niektóre produkty mają moc łagodzenia bólu - działają niemal tak silnie, jak leki.
Chociaż przyczyny występowania bólów migrenowych pozostają rodzaj bólu głowy pozostaje tajemnicą zarówno dla lekarzy, jak i zmagających się z nimi pacjentów, wiemy już że składniki chemiczne niektórych pokarmów mogą odgrywać dużą rolę w rozwoju bólu głowy.
Zdarza Ci się mylić podobnie wyglądające litery, a linia prosta dla innych Tobie wydaje się krzywa? Szukasz przyczyny częstego bólu głowy i zmęczenia? Możesz znajdować się w grupie osób cierpiących na astygmatyzm. Szacuje się, że 40% ludzi na świecie dotyka ten problem - a nawet jedna trzecia z nich może o tym nie wiedzieć.
Niektóre elementy naszego menu odznaczają się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, stąd liczne diety i rekomendacje co do posiłków, które mają zapobiegać rozmaitym dolegliwościom. Okazuje się, że pewne przyprawy pozytywnie ooddziałują na zdrowie mózgu i kondycję umysłową.
Chociaż nie stanowi najpopularniejszego produktu w kuchniach, komosa ryżowa (czyli quinoa) zaczyna być coraz powszechniej ceniona ze względu na bardzo wysoką zawartość białka, witamin, minerałów oraz pierwiastków śladowych.
Większość z nas, gdy odczuwa ból, automatycznie zażywa popularne leki przeciwbólowe dostępne bez recepty. Czasami jednak takie farmaceutyki zamiast pomóc, mogą zaszkodzić. Zanim więc sięgniemy po garść tabletek, zastanówmy się jak inaczej skutecznie pozbyć się bólu.
Gdy odczuwamy ból najczęściej w pierwszym odruchu sięgamy po środki uśmierzające dostępne bez recepty. Z czasem jednak, gdy natężenie bólu narasta utrudniając nam codzienne funkcjonowanie, konieczna staje się konsultacja z lekarzem, a nawet podjęcie specjalistycznego leczenia. Niestety, w Polsce nadal wiele osób nie wie, że nie muszą żyć z ciągłym bólem, że mogą domagać się skutecznej pomocy.
Osteopatia i chiropraktyka są zaliczane do medycyny alternatywnej. Stanowią podejście, w którym badanie manualne wykorzystywane jest do stawiania diagnozy i leczenia chorych. Ich praktykanci prezentują przekonanie, że zależność między ciałem a umysłem ma znaczenie zarówno w zdrowiu, jak i chorobie.
Niedawno dowiedzieliśmy się, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) zaakceptowała botoks jako środek wspomagający leczenie bólu migrenowego. Teraz eksperci wskazują na nowe zastosowania toksyny botulinowej.
Toksyna często stosowana w celu wygładzenia zmarszczek pomaga osobom cierpiącym z powodu migreny.
Osoby cierpiące na częste ataki migreny będą mogły wreszcie odetchnąć z ulgą, nowe odkrycie może szybko doprowadzić do stworzenia nowego rodzaju leków przeciwbólowych.
Osoby, które cierpią pewnego rodzaju migrenowy ból głowy, częściej umierają z powodu udaru lub choroby serca - wynika z badania opublikowanego w "British Medical Journal".
Międzynarodowe konsorcjum genetyków i naukowców badających bóle głowy zidentyfikowało wariant genetyczny u osób podatnych na migrenę bez aury.
Szacuje się, że 1 na 25 dorosłych przeżywa przynajmniej tyle samo dni z bólami głowy, co bez nich. Wielu „weteranów" chronicznych bólów głowy dość dobrze wie, co stanowi wyzwalacz dolegliwości i wprowadza odpowiednie środki ostrożności. Jedni nie jedzą określonych produktów żywnościowych, inni starają się zmniejszyć napięcie i stres, jeszcze inni starają się unikać pewnych drażniących zapachów. Uczeni sprawdzili, jak proste modyfikacje mają wpływ na lepsze samopoczucie.
Siedemnaście procent populacji doświadcza migrenowych bólów w jakimś momencie w swojego życia. Te osłabiające bóle mogą trwać wiele dni i często towarzyszą im nudności oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Około trzy razy częściej z powodu migren cierpią kobiety niż u mężczyźni. Na ogół tego rodzaju bóle głowy są określane jako jednostronne, jest tak jednak tylko w sześciu przypadkach na dziesięć.