Choć okres bożonarodzeniowy się skończył, skutki świętowania mogą pozostać na znacznie dłużej. Okazuje się, że po tym grudniowych świętach poziom cholesterolu istotnie wzrasta.
Dlaczego osoby z cukrzycą typu 2 częściej chorują na serce? Jak diabetyk może chronić się przed zawałem serca, udarem mózgu i niewydolnością serca? Co nowego w badaniach i wytycznych naukowych? Odpowiada prof. Krzysztof Strojek, Kierownik Oddziału Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Konsultant Krajowy w dziedzinie Diabetologii.
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Życie w zanieczyszczonym powietrzu, narażenie na smog nasila objawy stwierdzonych już chorób sercowo-naczyniowych, grozi zaburzeniami rytmu serca, wystąpieniem zawału serca, udaru mózgu, zatrzymaniem krążenia, a także prowadzi do rozwoju tych chorób, do pojawienia się miażdżycy i niewydolności krążenia.
Tłuszcze trans w ostatnim czasie zyskały złą sławę. Nic dziwnego, bo należy ich unikać ze względów zdrowotnych. Skąd jednak wiedzieć, jaka żywność je zawiera lub jak je ograniczać w diecie, gdzie znaleźć pomocne informacje – na te dylematy odpowiada dr Agnieszką Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności.
Przyczyną ponad 70% wszystkich zgonów w Polsce są choroby układu krążenia i nowotworowe. Część schorzeń w początkowej fazie rozwoju nie powoduje jednoznacznych i uciążliwych dolegliwości, w związku z czym łatwo je zbagatelizować. Jedynym sposobem na szybkie wykrycie „cichych” chorób jest regularne wykonywanie badań.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ma zamiar wyeliminować tłuszcze trans z żywności do roku 2023. Po raz pierwszy światowi specjaliści w dziedzinie zdrowia zwracają się do poszczególnych krajów o usunięcie przemysłowych tłuszczów trans ze wszystkich dostępnych produktów żywnościowych.
Około 10 proc. mężczyzn poniżej 40 czterdziestki i około 40 proc. panów liczących sobie ponad cztery dekady doświadcza zaburzeń erekcji. Jakie są najczęstsze przyczyny dolegliwości?
W powszechnym przekonaniu cholesterol jest czymś, co stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, przyczyniając się do chorób takich jak: zawał, miażdżyca czy udar mózgu. Prawda o cholesterolu jest jednak nieco inna – zapewnia on każdej naszej komórce prawidłowe działanie, a szkodzić nam może dopiero w pewnych okolicznościach.
Nawet jeśli dość często sięgasz po kawę, tj. wypijasz cztery do pięciu jej filiżanek dziennie, nie musisz martwić się o zdrowie: wręcz przeciwnie - dzięki temu możesz poprawić stan swojego serca.
Uczeni z Uniwersytetu Kentucky ustalili, że arbuz może mieć działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy.
Pamietaj, żeby twój jadłospis zawierał produkty o odpowiedniej dawce potasu - dzięki temu możesz uchronić się przed różnorodnymi chorobami, w tym przed chorobami serca.
Nie rezygnuj ze śniadania, nawet gdy rano się śpieszysz - pierwszy posiłek nie tylko daje energię na początek dnia i „budzi" organizm, ale też może mieć wpływ na niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Jak podaje Światowa Federacja Serca, każdego roku na całym świecie z powodu chorob sercowo-naczyniowych umiera około 17,7 miliona ludzi. Oznacza to, że wspomniane choroby odpowiadają za 31 proc. wszystkich zgonów.
W przypadku kobiet ryzyko problemów z sercem jest istotnie zależne nie tylko od wieku, ale i określonych okoliczności, takich jak obecność menopauzy. Po klimakterium zmienia się gospodarka hormonalna, która przed tymi zmianami stanowiła ochronę dla zdrowia serca. Poza tym warto pamiętać, że objawy zawału różnią się u kobiet i mężczyzn - u pań mogą nie być tak oczywiste.