Zalety spaceru są nie do przecenienia! Dotlenia, dodaje energii, poprawia kondycję, jest doskonałą okazją do aktywnego spędzenia czasu w gronie rodziny i przyjaciół. Okazuje się, że nie tylko!
Cukrzyca typu 2 jest jednym z najpoważniejszych problemów społecznych naszych czasów. Z roku na rok choruje na nią coraz więcej ludzi na całym świecie. W odniesieniu do cukrzycy typu 2 eksperci mówią już o światowej epidemii i określają ją wymownie mianem „plagi XXI wieku”.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
„Ryba wpływa na wszystko”, głosi hasło trwającej od połowy czerwca kampanii Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy chcą nakłonić konsumentów do umieszczenia w swoim jadłospisie produktów rybnych ze względu na zdrowotne właściwości żywności tego rodzaju.
Owoce aronii zawarte w mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło?Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Choroby układu krążenia dotyczą wielu Polaków, warto jednak pamiętać, że przebyty zawał serca czy leczenie się na nadciśnienie nie muszą ograniczać naszej aktywności życiowej i zawodowej.
Miażdżyca to jedna z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych, których gwałtowny rozwój mogliśmy zaobserwować pod koniec XX wieku. Na skutek zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych dochodzi do zwężeń, co powoduje upośledzenie przepływu krwi i niedokrwienie zaopatrywanego przez nie obszaru (np. kończyny dolnej). W krańcowej postaci choroby może dojść do martwicy i konieczności amputacji kończyny. Miażdżyca bardzo często spowodowana jest cukrzycą.
Stres, niewłaściwe odżywianie, zanieczyszczone powietrze, promieniowanie słoneczne, częste infekcje oraz przyjmowanie niektórych leków to te elementy naszego codziennego życia, które mają bardzo szkodliwy wpływ na nasze ciało i umysł.
Chińscy cesarze pili ten szlachetny napój już 2000 lat temu. Ma on niezwykłe cechy lecznicze i profilaktyczne. Cały świat pokochał czerwoną herbatę za jej szczególne właściwości – pomagające pozbyć się w szybkim tempie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Kuchnia bez pomidorów? Niemożliwe. O włoskiej czy hiszpańskiej moglibyśmy wręcz zapomnieć. Ale nawet nasza, rodzima, polska kuchnia nie istnieje bez pomidorów. Nie sposób przecież wyobrazić sobie menu bez ulubionej zupy pomidorowej, albo frytek bez keczupu.
Nowy lek na nadciśnienie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia miażdżycy – informują naukowcy.
Spośród wszystkich pierwiastków, z których zbudowany jest organizm ludzki, co najmniej 25 jest potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania, z czego 18 uważa się za niezbędne. Do tej ostatniej grupy należą cynk i selen, zwane pierwiastkami śladowymi albo mikroelementami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oba pierwiastki spełniają także bardzo istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Zwiększają poziom wytwarzanych przeciwciał i aktywność białych krwinek, a także chronią komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniem.
Jak podaje „Gazeta Krakowska”, naukowcy z Akademii Rolniczej w Krakowie zamierzają sprawdzić, czy spożywanie produktów z owczego mleka może zapobiec miażdżycy. Mają nadzieje na pozytywne rezultaty badań, ponieważ mleko owiec zawiera znaczące ilości likopenu, który cechuje się intensywnymi właściwościami przeciwutleniającymi.
Od dawien dawna ludzie zastanawiali się, jak i czy można przedłużyć młodość. Powstawały kolejne „cudowne” środki – nieskuteczne, ale za to pozwalające wzbogacić się ich wynalazcy. Dziś wiadomo, że długość życia uwarunkowana jest genetycznie, ale bardzo duży wpływ ma także zdrowy styl życia, odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Można też sięgnąć po środki, które według gerontologów także mają wpływ na procesy starzenia.
Spożycie ryb w Japonii, której mieszkańcy poszczycić mogą się długowiecznością, to około 40 kg na osobę rocznie. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku niecałe 7 kg ryb, to błąd - twierdzą lekarze i dietetycy.
Jak uniknąć zawału i udaru – zalecenia Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego