Badania wskazują, że Polacy jedzą stanowczo za mało ryb morskich, których mięso jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te zapobiegają niektórym nowotworom oraz chorobom układu krążenia.
Począwszy od 20 lutego, wszyscy chętni będą mogli rejestrować się na darmowe porady kardiologa specjalisty oraz badania podstawowych czynników ryzyka chorób układu krążenia – poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego oraz czynnika BMI – odbywające się w krakowskiej Poradni Instytu Flory.
Największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, w Mongolii i Chinach, znane były tam o tysięcy lat. Do Europy dotarły dzięki kupcom podróżującym Jedwabnym Szlakiem, następnie przybyły do Ameryki, gdzie dziś odbywa się 75% światowej produkcji migdałów.
Soja, obecna na rynku spożywczym w postaci kotletów, pasztetów, czy granulatów to bogate źródło węglowodanów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Naukowcy wykazali, że zwiększenie w organizmie poziomu „dobrego cholesterolu (HDL- high-density lipoproteid) jest niemniej ważne zmniejszanie ilości „złego cholesterolu” (LDL- low-density lipoproteid) dla utrzymania układu krążenia sprawnym i zapobieżeniu miażdżycy.
Miażdżycę stanowi przewlekły, postępujący proces chorobowy. Jest on najczęściej związany z wiekiem, u osób starszych nasila się, może doprowadzić do zawału, udaru mózgu, bądź otępienia starczego.
Zalecany jest w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego. Zwiększa odporność na stres, wzmacnia układ kostny i nerwowy, zapobiega miażdżycy i reguluje rytm serca. Zapobiega skurczom i może być stosowany wspomagająco w zespole niespokojnych nóg.
Naukowcy twierdzą, że aby egzystować dłużej i lepiej, trzeba wprowadzić niezbyt drastyczne, ale znaczące zmiany w swym życiu. Oto niektóre rady mające pozwolić na dożycie sędziwego wieku:
Jesteś optymistą? Masz dobre stosunki z rodziną i przyjaciółmi? Jeśli tak, istnieje duże prawdopodobieństwo, że będziesz żyć dłużej. Według badań przeprowadzonych przez Mayo Clinic osoby, które pragną długowieczności, powinny zadbać o pozytywne nastawienie do świata.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, dlatego dobrze jest zastanowić się nad tym, co i w jakich ilościach wtedy spożywamy. Zachowanie prawidłowej masy ciała ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji fizycznej, ale także przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób.
W czasie menopauzy szczególnie ważne jest dbanie o odpowiednią dietę. Należy tak komponować posiłki, by dostarczały w odpowiednich ilościach wszystkich składników odżywczych a jednocześnie nie powodowały łatwego w tym okresie przybierania na wadze.
Ważne badania mogące w przyszłości przyczynić się zmniejszenia ryzyka zawałowego prowadzi zespół naukowców pod kierunkiem prof. Michała Komoszyńskiego, kierownika Zakładu Biochemii Instytutu Biologii Ogólnej i Molekularnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Prognozy na 2030 rok są przerażające - 360 milionów osób będzie chorować na cukrzycę. Statystyki podają, że ponad połowa pacjentów jest nieświadoma istnienia choroby. W Polsce z powodu tej choroby cierpią prawie 1,5 miliony ludzi. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia w 1995 roku chorowało na cukrzycę około 135 milionów.
Naukowcy z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, którzy pracują pod kierunkiem profesora Michała Komoszyńskiego odkryli, że apiraza - enzym który zawarty jest m.in. w ziemniakach - skutecznie przeciwdziała zawałom serca oraz udarom mózgu. Badacze poszukują teraz metody, która pozwoliłaby wykorzystać enzym jako lek - pisze "Gazeta Pomorska".
Istotą tomografii komputerowej jest odwzorowanie narządów w przekrojach, warstwami, czyli wykonywanie zdjęć tomograficznych (tomos - dzielący, graphos - zapis). Zainstalowany system komputerowy potrafi uzyskać przestrzenną, trójwymiarową wizualizację badanych narządów. Dzięki badaniu na 16-rzędowym tomografie komputerowym możliwe jest wykrycie guzów nawet wielkości ziarnka ryżu.