Od dawien dawna ludzie zastanawiali się, jak i czy można przedłużyć młodość. Powstawały kolejne „cudowne” środki – nieskuteczne, ale za to pozwalające wzbogacić się ich wynalazcy. Dziś wiadomo, że długość życia uwarunkowana jest genetycznie, ale bardzo duży wpływ ma także zdrowy styl życia, odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Można też sięgnąć po środki, które według gerontologów także mają wpływ na procesy starzenia.
Spożycie ryb w Japonii, której mieszkańcy poszczycić mogą się długowiecznością, to około 40 kg na osobę rocznie. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku niecałe 7 kg ryb, to błąd - twierdzą lekarze i dietetycy.
1 października obchodzono Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Dieta bezmięsna ma równie wielu zwolenników, jak i przeciwników, a niektórzy uważają, że jest wręcz wymarzona dla osób w podeszłym wieku. Czy rzeczywiście?
Francuzki mawiają, że marchewka to jeden z najtańszych i najlepszych kosmetyków. I mają rację... Zaczerpnijmy z samego źródła tej mocy – wprowadźmy marchew do swojej diety.
Naukowcy z Medycznego Centrum Erazma w Rotterdamie przeprowadzili badania, z których wynika, że istnieje związek pomiędzy paleniem papierosów a częstotliwością zachorowań na chorobę Alzheimera i inne rodzaje demencji. Aktywni palacze częściej cierpią z powodu tych chorób niż osoby, który porzuciły nałóg lub nigdy nie paliły.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Oliwa z oliwek to dla Włochów podstawa egzystencji, bez której żadne danie nie jest potrawą pełnowartościową, dlatego z wyjątkowym szacunkiem i oddaniem obchodzą się z drzewami oliwnymi.
Ozon znalazł zastosowanie na oddziałach szpitalnych i w klinikach. Stosowany jest w leczeniu licznych chorób: miażdżycy i zarostowego zapalenia kończyn dolnych, owrzodzenia kończyn dolnych w przebiegu cukrzycy, trudno gojących się ran, czyraczności, opryszczki, trądziku, półpaśca, wynikających z zaburzeń krążenia zmian troficznych nóg, zapalenia kości, stawów, szpiku, stwardnienia rozsianego oraz innych chorób układu nerwowego.
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.
Problem chorób dziąseł dotyczy w różnym stopniu około 70% populacji. W najłagodniejszej formie tkanki dziąseł ulegają stanowi zapalnemu i może następować krwawienie. W kolejnym etapie dochodzi do zapalenia ozębnej i następuje nieodwracalne uszkodzenie kości i włókien utrzymujących zęby w odpowiednim miejscu. W ostatnim etapie zniszczeniu ulega aparat podtrzymujący zęby powodując ich obluzowanie.
Badania wskazują, że Polacy jedzą stanowczo za mało ryb morskich, których mięso jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te zapobiegają niektórym nowotworom oraz chorobom układu krążenia.
Począwszy od 20 lutego, wszyscy chętni będą mogli rejestrować się na darmowe porady kardiologa specjalisty oraz badania podstawowych czynników ryzyka chorób układu krążenia – poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego oraz czynnika BMI – odbywające się w krakowskiej Poradni Instytu Flory.
Największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, w Mongolii i Chinach, znane były tam o tysięcy lat. Do Europy dotarły dzięki kupcom podróżującym Jedwabnym Szlakiem, następnie przybyły do Ameryki, gdzie dziś odbywa się 75% światowej produkcji migdałów.
Soja, obecna na rynku spożywczym w postaci kotletów, pasztetów, czy granulatów to bogate źródło węglowodanów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Naukowcy wykazali, że zwiększenie w organizmie poziomu „dobrego cholesterolu (HDL- high-density lipoproteid) jest niemniej ważne zmniejszanie ilości „złego cholesterolu” (LDL- low-density lipoproteid) dla utrzymania układu krążenia sprawnym i zapobieżeniu miażdżycy.