Na temat zdrowia intymnego kobiet mówi się bardzo dużo. Media często poruszają ten problem, a kobiety coraz świadomiej podchodzą do tematów związanych ze zdrowiem ich układu moczowo-płciowego. Niestety, jeżeli chodzi o zdrowie intymne mężczyzn, znajomość tego problemu wypada znacznie gorzej. A dolegliwości te dotyczą około połowy mężczyzn powyżej 50. roku życia i ponad 70% mężczyzn, którzy ukończyli 60 lat.
Po raz pierwszy koenzym Q 10 został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku. W ustroju pełni funkcję witaminy, niezbędnej do życia każdej komórki. W wyniku niedoboru koenzymu Q 10 zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu, co może być przyczyna wielu chorób. Dotyczy to w szczególności tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim mięsień sercowy i mięśnie szkieletowe.
Lecytyna pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Lecytyna wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z grupy A, D, E i K. Pozytywnie wpływa także na funkcje wątroby.
Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami.
Menu nowoczesnego człowieka to przemyślana i zrównoważona kombinacja wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Ryby posiadają ich tak wiele, że powinny stać się stałym komponentem naszego jadłospisu.
Czy wiesz, że Twoje serce bije około 100 000 razy na dobę? Serce to najważniejszy organ w naszym ciele, jest motorem napędowym całego organizmu. Bez serca człowiek nie może żyć, a zaburzenia jego pracy odbijają się na całym naszym organizmie i na jakości naszego życia. Wiele czynników, takich jak stres, zła dieta, zbyt mała aktywność fizyczna oraz wszelkiego rodzaju używki stanowią największe i powszechne zagrożenie dla naszego serca.
Organizacja World Heart Federation zainaugurowała w Wielkiej Brytanii akcję "Open your eyes to saturated fat" („Otwórz oczy na nasycony tłuszcz”). Organizatorzy pragną zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tego, że spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans” jest niekorzystne dla zdrowia.
Zalety spaceru są nie do przecenienia! Dotlenia, dodaje energii, poprawia kondycję, jest doskonałą okazją do aktywnego spędzenia czasu w gronie rodziny i przyjaciół. Okazuje się, że nie tylko!
Cukrzyca typu 2 jest jednym z najpoważniejszych problemów społecznych naszych czasów. Z roku na rok choruje na nią coraz więcej ludzi na całym świecie. W odniesieniu do cukrzycy typu 2 eksperci mówią już o światowej epidemii i określają ją wymownie mianem „plagi XXI wieku”.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
„Ryba wpływa na wszystko”, głosi hasło trwającej od połowy czerwca kampanii Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy chcą nakłonić konsumentów do umieszczenia w swoim jadłospisie produktów rybnych ze względu na zdrowotne właściwości żywności tego rodzaju.
Owoce aronii zawarte w mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło?Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Choroby układu krążenia dotyczą wielu Polaków, warto jednak pamiętać, że przebyty zawał serca czy leczenie się na nadciśnienie nie muszą ograniczać naszej aktywności życiowej i zawodowej.
Miażdżyca to jedna z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych, których gwałtowny rozwój mogliśmy zaobserwować pod koniec XX wieku. Na skutek zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych dochodzi do zwężeń, co powoduje upośledzenie przepływu krwi i niedokrwienie zaopatrywanego przez nie obszaru (np. kończyny dolnej). W krańcowej postaci choroby może dojść do martwicy i konieczności amputacji kończyny. Miażdżyca bardzo często spowodowana jest cukrzycą.
Stres, niewłaściwe odżywianie, zanieczyszczone powietrze, promieniowanie słoneczne, częste infekcje oraz przyjmowanie niektórych leków to te elementy naszego codziennego życia, które mają bardzo szkodliwy wpływ na nasze ciało i umysł.