Kuchnia śródziemnomorska staje się coraz popularniejsza w Polsce. Moda na zdrowe odżywianie przybliża Polaków do potraw śródziemnomorskich, które swoją lekkością i świeżym smakiem imponują wyszukanym gustom.
Sól jest produktem krystalizacji wód morskich lub słonych jezior, a jej historia sięga milionów lat wstecz. Istnieje wiele rodzajów soli. Najbardziej znana to oczywiście sól kuchenna, ale nie mniej popularne są sole kąpielowe.
Aż do połowy XIX wieku leczenie pijawkami stosowane było głównie przez tzw. znachorów. Medycyna konwencjonalna wzbraniała się przed uznaniem tej metody za skuteczną, jednak badania wykazały efektywność stosowania pijawek w terapii wielu chorób. Dziś hirudoterapia „wraca do łask".
Jak co roku, w maju obchodzimy Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu. Tegoroczny trwa od 11- go do 17-go maja. Przedsięwzięcie ma na celu przybliżenie Polakom wegetarianizmu oraz walkę z mitami na temat jego stosowania.
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Żyjemy w ciągłym pośpiechu i stresie, zapominamy o ruchu, źle się odżywiamy. Nadal pokutuje u nas opinia, że zdrowie to brak choroby i jeśli nic nas nie boli, to wszystko jest porządku, a do lekarza przychodzimy często dopiero w ostatniej fazie choroby...
Jak zapowiedziało Ministerstwo Zdrowia, w poniedziałek zostanie opublikowana nowa lista leków refundowanych. W 2009 roku ma zostać aktualizowana dwukrotnie.
Badania dowodzą, że dzięki olejowi zachowujemy zdrowie i młodość, a nasz mózg sprawniej funkcjonuje. Dlaczego przeciętny Polak jest życiowo mądrzejszy od mieszkańca innego państwa Europy? To proste - bo ma więcej oleju w głowie.
Czy w Polsce mamy do czynienia z epidemią otyłości? Trudno na tak postawione pytanie jednoznacznie odpowiedzieć, tym bardziej, że nie dysponujemy najświeższymi, wiarygodnymi źródłami informacji. Skoro zatem nie jesteśmy pewni, to może warto zadać sobie pytanie: czy grozi nam epidemia otyłości? Wiele wskazuje na to, że tak.
Narodowy Instytut Zdrowia opublikował raport pt. „Sytuacja Zdrowotna Ludności Polski”. Dane są alarmujące: poprawa zdrowia Polaków odnotowana w latach 90 - tych XX wieku gwałtownie wyhamowała. Najbardziej zagrażają nam choroby układu krążenia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?
Na temat zdrowia intymnego kobiet mówi się bardzo dużo. Media często poruszają ten problem, a kobiety coraz świadomiej podchodzą do tematów związanych ze zdrowiem ich układu moczowo-płciowego. Niestety, jeżeli chodzi o zdrowie intymne mężczyzn, znajomość tego problemu wypada znacznie gorzej. A dolegliwości te dotyczą około połowy mężczyzn powyżej 50. roku życia i ponad 70% mężczyzn, którzy ukończyli 60 lat.
Po raz pierwszy koenzym Q 10 został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku. W ustroju pełni funkcję witaminy, niezbędnej do życia każdej komórki. W wyniku niedoboru koenzymu Q 10 zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu, co może być przyczyna wielu chorób. Dotyczy to w szczególności tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim mięsień sercowy i mięśnie szkieletowe.
Lecytyna pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Lecytyna wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z grupy A, D, E i K. Pozytywnie wpływa także na funkcje wątroby.
Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami.
Menu nowoczesnego człowieka to przemyślana i zrównoważona kombinacja wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Ryby posiadają ich tak wiele, że powinny stać się stałym komponentem naszego jadłospisu.