Co roku około miliona osób wymaga hospitalizacji z powodu zaburzeń pracy mięśnia sercowego, a zgony spowodowane chorobami sercowo - naczyniowymi stanowią prawie połowę wszystkich przypadków śmiertelnych.
Pijemy te napoje bez względu na ich właściwości, ale miło jest wiedzieć, że codzienne przyzwyczajenia przydają nam korzyści zdrowotnych. W rozległym badaniu w Holandii stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy lub herbaty znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca.
Ból jest to przykre, negatywne doznanie czuciowe i emocjonalne, związane z rzeczywistym lub możliwym uszkodzeniem tkanek. Towarzyszą mu różne objawy związane z pobudzeniem autonomicznego układu nerwowego (przyspieszenie czynności serca, wzrost ciśnienia tętniczego) i wzmożonym wydzielaniem niektórych hormonów (np. hormonów kory nadnerczy) oraz zmiany zachowania. Ratunkiem może być neurostymulacja - nowoczesna metoda leczenia za pomocą impulsów elektrycznych.
Utrzymanie prawidłowego stężenia "dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Cholesterol nie jest niebezpieczny. Co więcej, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jednak ważne jest, aby jego stężenie mieściło się w ustalonych normach.
Stragany uginają się teraz pod ciężarem jesiennych owoców: jabłek, śliwek, gruszek. A co wyniknie z połączenia śliwki i jabłka? Pyszny i zdrowy sok.
Nasiona fistaszków są niezwykle pożywne z powodu wysokiej zawartości tłuszczu i białka, a poza tym bardzo smaczne. Prażone stanowią często ulubioną przekąskę zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Naukowcy odkryli, że warzywa mogą być bardzo skuteczne w powstrzymywaniu rozwoju chorób serca. Brokuły, kapusta i kalafior okazują się być skuteczne niczym lekarstwa.
Aronia jest jednym z najbogatszych źródeł, cennych dla zdrowia antocyjanów, witamin, mikroelementów i błonnika, a jej zawarte w jej owocach przeciwutleniacze są najsilniejszym, naturalnym antyoksydantem ze wszystkich znanych owoców.
Antocyjany - to barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Należą do szerszej grupy fitoskładników zwanej flawonoidami, które pełnią funkcje ochronne w roślinach. Jako przeciwutleniacze, antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych m.in. pod wpływem światła słonecznego), które z kolei mogą uszkodzić DNA i doprowadzić do śmierci komórek.
Wszyscy wiemy, że nadmiar soli w diecie prowadzi do poważnych schorzeń. Aby im zapobiegać należy ograniczyć spożywanie soli i stosować tylko tę, która ma optymalny skład czyli zmniejszoną zawartość sodu, a zwiększoną zawartość potasu i magnezu.
Kuchnia śródziemnomorska staje się coraz popularniejsza w Polsce. Moda na zdrowe odżywianie przybliża Polaków do potraw śródziemnomorskich, które swoją lekkością i świeżym smakiem imponują wyszukanym gustom.
Sól jest produktem krystalizacji wód morskich lub słonych jezior, a jej historia sięga milionów lat wstecz. Istnieje wiele rodzajów soli. Najbardziej znana to oczywiście sól kuchenna, ale nie mniej popularne są sole kąpielowe.
Aż do połowy XIX wieku leczenie pijawkami stosowane było głównie przez tzw. znachorów. Medycyna konwencjonalna wzbraniała się przed uznaniem tej metody za skuteczną, jednak badania wykazały efektywność stosowania pijawek w terapii wielu chorób. Dziś hirudoterapia „wraca do łask".
Jak co roku, w maju obchodzimy Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu. Tegoroczny trwa od 11- go do 17-go maja. Przedsięwzięcie ma na celu przybliżenie Polakom wegetarianizmu oraz walkę z mitami na temat jego stosowania.
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.