Zaskakujące, jak pewne decyzje, drobne modyfikacje stylu życia i wypracowane nawyki oddziałują na zarówno na codzienność, jak i perspektywę kolejnych lat. Poniżej parę nietajemnych, ale czasem niedocenianych, badań i działań, których pozytywne efekty są gwarantowane...
Zaskakujące, jak pewne decyzje, drobne modyfikacje stylu życia i wypracowane nawyki oddziałują na zarówno na codzienność, jak i perspektywę kolejnych lat. Poniżej parę nietajemnych, ale czasem niedocenianych, badań i działań, których pozytywne efekty są gwarantowane...
Badanie przeprowadzone niedawno przez naukowców z University of Kentucky wykazało, że arbuz zmniejszył ryzyko miażdżycy u zwierząt.
Badania na temat zapobiegania i leczenia chorób serca dowodzą, iż można chronić swoje serce m. in. przez umiarkowane picie alkoholu, dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D i ćwiczenia. Jednocześnie wskazują, że stres w pracy czy żal po stracie bliskiej osoby zagrażają zdrowiu serca.
Dokładnie rzecz ujmując, warzywo rośnie na polach, ale niezmiennym pozostaje fakt, że stanowi prawdziwie jesienny skarb i jest chętnie uprawiane w naszym kraju. Znawcy podkreślają, że dynia ma rozmaite zastosowania i jest bogata w składniki odżywcze.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Śliwki przywodzą na myśl koniec lata oraz przygotowywanie powideł i wypieków. Owoce są nie tylko jesiennym przysmakiem, ale stanowią ważny element zdrowej diety. Poza tym dzięki bogactwu witamin i minerałów mają wpływ nie tylko leczniczy, ale i poprawiają wygląd.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Sól jest integralnym skladnikiem codziennego menu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie rozmaitych potraw bez tej podstawowej przyprawy. Nieposolone gotowane ziemniaki lub tuńczyk są dla wielu nie do przełknięcia. Zresztą ilość dań, których smak ceni się także dzięki doprawieniu ich solą, jest ogromna. W efekcie przyjmujemy znaczne ilości chlorku sodu, co ma negatywny wpływ na zdrowie.
Nowe badania dowodzą, że cząsteczki wywołujące stan zapalny odgrywają kluczową rolę w rozwoju choroby zastawki noszącej nazwę zwężenia zastawki aortalnej. Odkrycia opublikowane w czasopiśmie Circulation sugerują, że leki przeciwzapalne mogą spowalniać rozwój tego schorzenia.
Winogrona stały się ostatnio hitem dietetycznym. Wszystko dlatego, że zawierają ważny składnik - resweratrol. Oto, jak działa.
Znaczna część zgonów w wyniku choroby serca jest spowodowana wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Warto znać podstawowe informacje na ten temat, aby chronić się przed poważnymi problemami zdrowotnymi.
Fitosterole, czyli sterole i stanole roślinne, to związki o budowie chemicznej zbliżonej do cholesterolu. Mają korzystny wpływ na zdrowie serca ponieważ hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwi.
Z badań wynika, że spożywanie czekolady co najmniej raz w tygodniu może zmniejszyć u kobiet ryzyko chorób serca i inne zdrowotne problemy związane z sercem w późniejszym życiu.
Wszyscy wiemy, że soki owocowe to świetne napoje. Ich dobroczynne działanie ma wiele aspektów - od najbardziej oczywistego, tj. skutecznego gaszenia pragnienia, poprzez pomoc w zachowaniu odpowiedniej wagi, aż po zapobieganie rozlicznym chorobom. No tak, ale wszystkie te informacje cechują się zbyt wysokim stopniem ogólności - co może nam ułatwić, bądź zagwarantować określony sok? Oto przegląd.