Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Miód to jeden z najstarszych na świecie naturalnych produktów uznawanych za środek leczniczy. Nic dziwnego, odznacza się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeczyszczającymi i łagodzącymi różne dolegliwości. Od dawna jest jednocześnie stosowany jako przysmak. Zobacz niezwykłe zastosowania miodu.
Niewłaściwe raczenie się alkoholem prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości, które ogólnie nazywane są kacem. Jak wynika ze danych pogotowia ratunkowego, szczególnie w okresie świątecznym, wzrasta liczba wyjazdów do osób upojonych i doświadczających nawet zagrożenia życia z powodu zatrucia alkoholem. Warto więc serwować sobie mocniejsze trunki rozsądnie i tym samym zadbać o dobre samopoczucie następnego dnia.
Miód jest jedną z najstarszych na świecie substancji uznawanych za lecznicze. Jego silne właściwości przeciwbakteryjne i prozdrowotne czynią zeń dobry naturalny środek na wiele powszechnych problemów zdrowotnych.
Po wakacjach nasza skóra często traci blask. Słońce, kąpiele w słonej i chlorowanej wodzie, wiatr, czy klimatyzacja nie pozostają bez wpływu na kondycję naszej skóry. Wiele kobiet po okresie letnim zmaga się z przesuszonymi włosami i skórą, przebarwieniami czy popękanymi naczynkami. 70 procent kobiet przykłada większą wagę do pielęgnacji skóry tuż po wakacjach, a 50 procent z nich korzysta z domowych - naturalnych metod przywracania skórze piękna – wynika z badań przeprowadzonych przez markę MOSSO.
Jesienią przesuszona, szorstka, podrażniona chłodem i wiatrem skóra wymaga szczególnej troski. Chcąc przywrócić miękkość i gładkość warto sięgnąć po pielęgnacyjne kosmetyki z naturalnie odżywczymi i nawilżającymi składnikami.
Zimą organizm potrzebuje więcej witamin. Dostęp do ich naturalnych źródeł jest jednak trudniejszy. Zamiast faszerować się końskimi dawkami preparatów witaminowych, polecamy zioła, które są znacznie bezpieczniejsze dla organizmu. Ekspert radzi, jakich ziół zażywać, aby się nie przeziębić.
W okresie jesienno-zimowym, tj. w czasie podwyższonego ryzyka zachorowania na grypę i przeziębienie, Polacy wydają miliony złotych na leki bez recepty. Kupujemy środki przeciwgorączkowe, na ból mięśni i głowy oraz preparaty wzmacniające odporność. Można jednak zaoszczędzić pieniądze i w przypadku gorszego samopoczucia zerknąć do domowej szafki, tam też można znaleźć skuteczny środek na stan podgorączkowy i spadek formy.
Szklanka wody z miodem i cytryną, warzywa oraz gorzka czekolada - dzięki odpowiedniej diecie możemy wzmocnić naszą odporność i uchronić się przed infekcjami.
Wzmocnienie organizmu, poprawa apetytu, zwiększenie sprawności fizycznej, polepszenie pamięci - to tylko kilka z wielu właściwości mleczka pszczelego. Royal Jelly czyli królewski dar, daje królowej pszczół ogromną witalność i długowieczność. W ten sam sposób działa na naszą skórę. Mleczko pszczele jest stosowane w kosmetologii jako preparat antybakteryjny oraz przeciw starzeniu się skóry.
Bardzo często ciesząc się letnim słońcem czy kąpielami w morskiej wodzie nie zdajemy sobie sprawy, jaki to będzie miało wpływ na nasze włosy.
Czy miód jest lepszy niż inne rodzaje cukru? Jane Garton z sagazone postanowiła sprawdzić, jak pożyteczne dla naszego organizmu jest spożywanie miodu.
Zimą skóra wymaga szczególnej troski. Wiatr, mróz, a przede wszystkim różnica między temperaturą na zewnątrz a w pomieszczeniach oraz suche powietrze sprawiają, że skóra staje się szorstka, nadwrażliwa i zaczerwieniona. Wystarczy chwila nieuwagi i możemy odmrozić sobie nos czy policzki. Dlatego przed wyjściem z domu, niezależnie od rodzaju cery, wieku i płci należy posmarować twarz grubą warstwą ochronnego kremu.
Nasza dieta powinna być dopasowana nie tylko do potrzeb organizmu oraz preferencji smakowych, komponując codzienne menu warto uwzględnić warunki atmosferyczne. Nadejście jesieni w wraz z nią chłodnych, deszczowych dni to czas kiedy letnie, orzeźwiając przekąski powinny ustąpić miejsca rozgrzewającym potrawom.
Po miód warto sięgać nie tylko wtedy, gdy czujemy się przeziębieni, ten niepozorny smakołyk ma znacznie więcej prozdrowotnych właściwości.