Przez dziesięciolecia osobom, które zmagają z uwarunkowaną rodzinnie hipercholesterolemię polecano, aby ograniczały spożycie tłuszczów nasyconych dla obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Okazuje się jednak, że takie zalecenia nie są uzasadnione.
Badania pokazują, że istnieje związek między wysokim poziomem miedzi i żelaza a chorobą Alzheimera, chorobami serca i innymi zaburzeniami związanymi z wiekiem. Starsze osoby powinny starać się, by unikać gromadzenia się niezdrowych ilości tych metali w organizmie.
Boczek może wrócić do menu osób dbających o zdrowie dzięki niezwykłym właściwościom rdestu japońskiego.
Każdy, kto codziennie je ponad 40 gramów wędlin lub innego rodzaju przetworzonego mięsa, prosi się o kłopoty: ryzyko przedwczesnej śmierci wzrasta o 18 procent na każde 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie.
Sezon grillowy w pełni. Jak się okazuje, dobrze jest używać czarnego pieprzu do przygotowywanych potraw, okazuje się, że zmniejsza on ilość związków rakotwórczych w grillowanym mięsie.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Dieta bogata w białko zwierzęce, a szczególnie mięso, nie jest korzystna dla zdrowia, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Mężczyźni, którzy w swojej diecie mieli znacznie więcej białka zwierzęcego niż roślinnego, cechowali się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu 20 lat trwania badań niż uczestnicy, których odżywianie się było bardziej zbilansowane pod względem źródeł tego składnika.
Obliczono, że zjedzenie hot doga może kosztować 36 minut zdrowego życia, tymczasem porcja orzechów zamiast fast foodu pozwala zyskać 26 dodatkowych minut zdrowego życia, mówią eksperci z University of Michigan.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Według pracowników Uniwersytetu w Adelajdzie mięso we współczesnej diecie przydaje nadwyżki energii i przyczynia się do globalnego problemu otyłości.
Po raz pierwszy dopuszczono do sprzedaży mięso hodowlane, produkowane w bioreaktorach bez uboju zwierzęcia. Eksperci uważają, że to przełomowy moment w przemyśle mięsnym
Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.
Białka sojowe i pszeniczne pomagają budować starzejące się mięśnie, nie są jednak tak w tym skuteczne, jak białka zwierzęce.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.