Główną przyczyną marnowania jedzenia w naszych domach to przede wszystkim źle zaplanowane zakupy. Czy zastanawialiśmy się, ile kosztuje jedzenie, które co tydzień wyrzucamy do kosza, bo właśnie upłynął termin ważności? Warto sprawdzić, jak zaplanować zakupy i gotowanie, aby przestać wyrzucać żywność. Można skorzystać z filozofii lean, tzw. „szczupłego zarządzania”.
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Dzień został ustanowiony w 1979 roku przez FAO, Organizację NZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization), aby pogłębić świadomość opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienia poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
Już w najbliższy poniedziałek, 17 października, na ulicach 16 polskich miast pojawią się wolontariusze Banków Żywności przebrani za owoce i warzywa, którzy w kolorowym przemarszu „Strajków Żywności” będą manifestować swój sprzeciw wobec marnowania. W ten sposób Banki Żywności, z okazji Światowego Dnia Żywności, zwracają uwagę na problem marnowania owoców i warzyw.