Nadchodząca Wielkanoc to pokusa, by zapełnić sklepowy koszyk, następnie lodówkę, a na końcu… śmietnik. Warto zastanowić się nad konsekwencjami wyrzucania produktów spożywczych, także ze względu na domowy budżet. Jak pokazują dane Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor, trzy czwarte Polaków odczuwa straty w portfelu ze względu na nieprzemyślane zakupy. Listę zbędnych i nadmiernych wydatków otwiera żywność, na którą wskazuje 22 proc. badanych, wyprzedzając w tej roli leki, odzież, wyposażenie mieszkania i wiele innych nieprzemyślanych obciążających budżet zakupów.
Obecnie dostęp do żywności jest niemal nieograniczony. W sklepach możemy sięgnąć po setki artykułów. Do wyboru mamy różne produkty, smaki czy rodzaje opakowań. Niestety nadmiar powoduje, że czasem marnujemy żywność, a w efekcie wydane na nią pieniądze. Nie wszyscy zdają sobie sprawę również z tego, że jej wyrzucanie to realny koszt, jaki musi ponieść środowisko naturalne. Dlatego najlepiej racjonalnie gospodarować jedzeniem. Jeśli jednak zdarzy się, że kupimy go za dużo, wtedy warto włączyć kreatywność i spróbować zrobić „coś” z „niczego”.
Na świecie marnuje się 30% produkowanej żywności. W ten sposób każdego dnia do śmieci trafia nie tylko jedzenie, ale także pieniądze, woda i energia. Obecnie polski parlament pracuje nad ustawą ograniczającą to zjawisko na poziomie dużych sklepów. Jednak zmiana potrzebna jest przede wszystkim w naszych domach.
Boże Narodzenie to specyficzny okres, gdy zatraceni w świątecznej gorączce, z pośpiechem w roli nieodłącznego towarzysza, kupujemy naprawdę dużo. Żeby nie powiedzieć: dużo za dużo. Widok lodówki, pękającej w szwach w większości domów, nikogo już nie dziwi. Pozostaje natomiast pytanie – co z jedzeniem, które pozostało po kilkudniowym ucztowaniu?
Problem marnowania żywności jest w ostatnim czasie szeroko omawiany publicznie i w mediach. Dlaczego nagle ta problematyka stała się taka ważna i pilna? Czyżby ruszyły nas wyrzuty sumienia , że wciąż problem głodu na Ziemi nie został rozwiązany? Czy może zdaliśmy sobie sprawę, że jako społeczeństwo nie stać nas na wyrzucanie takich ilości jedzenia?
W ciągu roku w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę. Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. Co roku marnujemy około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe – wynika z danych Banków Żywności. Jak unikać marnowania jedzenia?
Przeciętny Polak marnuje około 52 kilogramów żywności w skali roku. Zacznij nad tym panować, oszczędzając pieniądze i ekosystem. Pomóc może ergonomiczny projekt kuchni, odpowiednie przechowywanie środków spożywczych oraz alarmujące SMS-y wysyłane przez twoją lodówkę. Poznaj kilka prostych sposobów na to, jak racjonalnie gospodarować zasobami spożywczymi.
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Jak, zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia?
Niespodziewani goście albo brak czasu na zakupy? To te momenty, gdy doceniamy zrobione wcześniej zapasy. Warto jednak wiedzieć, jak robić je z głową, aby zawsze mieć w domu to, co niezbędne, a jednocześnie nie zmarnować jedzenia. Zawsze dobrze mieć w domu więcej tego, czego używamy najczęściej. Pozwoli nam to na przygotowanie szybkiego posiłku wtedy, gdy nie mamy czasu wybrać się na zakupy.
Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.
Za nami święta, więc do śmietników przy naszych domach znowu trafią tony jedzenia. Przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca codziennie ponad pół kilograma żywności – rocznie ponad 200 kg. Po świętach wyrzucamy oczywiście więcej, bo tradycja każe suto zastawić stół i lepiej niech się zmarnuje niż zabraknie. Jak mądrze gospodarować żywnością na co dzień?