Najlepszym sposobem ochrony przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych jest zastosowanie filtra przeciwsłonecznego. Jednak przegląd siedmiu badań wykazuje, że długotrwałe uzupełnianie diety w beta-karoten stanowi bardzo skuteczną całodzienną ochronę ciała przed słońcem.
Zawarty w marchwi beta-karoten, razem z witaminami C i E, wykazuje silne działanie prozdrowotne. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzrostu odporności organizmu, poprawy wzroku. Marchew stanowi silny przeciwutleniacz chroniąc przed nowotworami, chorobom serca oraz opóźniając proces starzenia się. Jednak największe korzyści można odnieść spożywając warzywo niekrojone przed gotowaniem.
Ileż to już razy obiecywaliście sobie: koniec z przekąskami? Dietetycy ostrzegają, ze niewinne „przekąszanie”, to wróg szczupłej sylwetki i zdrowia… Ale czy tak jest zawsze?
Planowanie, wielkie pakowanie, podróż, nowe miejsce, nowe widoki, nowa kuchnia, czasem nawet nowa strefa czasowa i nagle stop! Przystanek ubikacja. I problem z jej opuszczeniem na wyjeździe.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożywanie błonnika na poziomie 20-40 gramów. Gwarantuje to prawidłową pracę jelit, przewodu pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie. Tymczasem Polacy borykają się z zaparciami i zbędnymi kilogramami, spożywając nawet 4 razy mniej błonnika.
Zmartwieniem wielu pań jest fakt, że ich wakacyjna opalenizna jest za słaba, nierównomierna i znika z biegiem czasu. Aby przygotować skórę do opalania, a następnie skutecznie podtrzymać jego efekty, warto korzystać ze sprawdzonych rozwiązań. Regularne jedzenie marchwi dostarcza skórze zbawiennych witamin i tak pożądany beta-karoten.
Poza znanymi wszystkim sokami owocowymi na sklepowych półkach możemy coraz częściej znaleźć też soki warzywne. Warto po nie sięgnąć gdyż są nie tylko pożywne ale i bogate w witaminy.
Do lata zostało nam jeszcze trochę czasu – oczekując go z niecierpliwością już teraz pomyślmy o swojej urodzie. Zimowe, pozbawione słońca dni nie wpływają dobrze na koloryt naszej skóry – jest blada, zmęczona zimnem i wiatrem. Jak temu zaradzić?
Warzywa i owoce powinny być składnikami naszej codziennej diety, niestety często jemy ich zbyt mało. Naukowcy postanowili, więc ulepszyć warzywa tak, aby dostarczały nam więcej istotnych dla zdrowia substancji.
Jesień i zima to ten czas w roku, kiedy najczęściej popadamy w depresję. Coraz krótsze dni, brak słonecznego światła, częste zmiany pogody, niskie temperatury – wszystko to silnie działa na nasze samopoczucie.
Francuzki mawiają, że marchewka to jeden z najtańszych i najlepszych kosmetyków. I mają rację... Zaczerpnijmy z samego źródła tej mocy – wprowadźmy marchew do swojej diety.