Osoby na diecie obfitującej w wysoko przetworzoną żywność, taką jak napoje gazowane, chipsy i ciastka, mogą mieć wyższe ryzyko wystąpienia problemów z pamięcią i myśleniem oraz udaru mózgu niż ludzi ograniczający ilość takich produktów w swoim jadłospisie, mówią eksperci z Amerykańskiej Akademii Neurologii.
Osoby, które dodają do diety większe ilości oliwy z oliwek, mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z takich powodów, jak: choroby układu krążenia, rak i choroby neurodegeneracyjne. Co istotne, sięganie po oliwę zamiast tłuszczu zwierzęcego także dawało podobny efekt ochronny.
Kojarzy nam się głównie z sałatką warzywną i przyprawą do frytek czy innych potraw. Majonez może mieć jednak wiele zastosowań i to niekoniecznie kulinarnych.
Po wakacjach nasza skóra często traci blask. Słońce, kąpiele w słonej i chlorowanej wodzie, wiatr, czy klimatyzacja nie pozostają bez wpływu na kondycję naszej skóry. Wiele kobiet po okresie letnim zmaga się z przesuszonymi włosami i skórą, przebarwieniami czy popękanymi naczynkami. 70 procent kobiet przykłada większą wagę do pielęgnacji skóry tuż po wakacjach, a 50 procent z nich korzysta z domowych - naturalnych metod przywracania skórze piękna – wynika z badań przeprowadzonych przez markę MOSSO.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.