Zmagasz się z cukrzycą? Nie jest łatwo utrzymać odpowiedni poziom cukru, gdy tak wiele czynników ma na to wpływ. Poniższe wskazówki powinny jednak pomóc w zarządzaniu chorobą - przeprowadzono wiele badań dotyczących cukrzycy i ich wyniki dają informacje o sposobach na lepsze funkcjonowanie diabetyków i osób zagrożonych tym problemem.
Tofu zawiera znaczne ilości białka i niemal w ogóle nie ma tłuszczu, dlatego uważane jest za jeden z najzdrowszych wyborów dietetycznych.
Pewne sposoby pozbywania się przeziębienia czy utraty na wadze są bardzo oryginalne, ale niektórzy skłonni są nawet do ekscentrycznych posunięć, jeśli takowe mają dać upragniony skutek. Zanim jednak zacznie się szukać nietypowych metod odzyskania zdrowia czy schudnięcia, warto wypróbować nieskomplikowane, domowe terapie. Niezwykle pomocna jest woda z cytryną...
Sama w sobie jest powszechnie lubianym deserem lub stanowi jego składnik. Ale czekolada może mieć wiele zastosowań. Zobacz, do czego może przydać się ten popularny smakołyk.
Na dobry nastrój ma wpływ wiele czynników, także te dietetyczne. Sposób odżywiania się nie tylko wpływa na naszą sylwetkę i zdrowie fizyczne, ale silnie oddziałuje na psychiczne samopoczucie.
Masz kłopoty z zasypianiem? Często budzisz się w nocy i rano odczuwasz zmęczenie? To dziś powszechny problem. Pomocne mogą być różne techniki relaksacyjne, lepsza higiena snu oraz magnez.
Ciągle odczuwasz zmęczenie, a nie chorujesz na nic, co mogłoby to wyjaśnić? Być może winna jest twoja dieta. Sprawdź, co jeść, by mieć więcej energii.
Niewielka ilość orzechów włoskich, jeśli jest jedzona regularnie, może powstrzymać rozwój raka prostaty.
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Są smaczne i bardzo zdrowe - oto, dlaczego warto sięgnąć po gruszki.
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Czas odkryć niezwykłe nasiona Chia - to produkt, który obfituje w składniki odżywcze zapewniające dobre zdrowie.
Rozpoczął się sezon na dynie i warto wykorzystać przepisy na dania z tym smacznym i zdrowym warzywem. Choć okazuje się, że dynia może mieć i inne zastosowania.
Kawa zwykle kojarzy nam się z aromatycznym napojem, który co rano „stawia nas na nogi", a nawet - w świetle wielu ostatnich badań - jest środkiem prozdrowotnym (obniża ryzyko rozmaitych dolegliwości). Okazuje się jednak, że ten najsłynniejszy chyba napój na świecie ma także wiele innych zastosowań.
Jak wynika z badania przeprowadzonego w 2012 roku przez firmę badawczą IPSOS Marketing, magnez stosujemy najczęściej z powodu stresu, np. w pracy (35%), czy kiedy pijemy dużo kawy lub herbaty (32%). O spożywaniu magnezu w kontekście zdrowia serca myśli jedynie 9% Polaków. Przyglądając się jednak preferencjom w podziale na wiek okazuje się, że troska o serce to istotny czynnik skłaniający do stosowania magnezu dla 26% osób starszych (średnia wieku 53 lata).