Rodzice od dawna starają się przekonywać dzieci do jedzenia warzyw, obiecując lepszy wzrok, ale czy prawdziwe jest to wiekowe porzekadło? Odpowiedzi na to pytanie postanowił udzielić irlandzki naukowiec, który właśnie otrzymał wsparcie ze środków Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN).
Dotychczas prawdziwym celebrytą w dziedzinie poprawy pamięci był tłuszcz rybny. Teraz do tego szacownego grona sław trafiły seler i papryka. Wspomniane warzywa zawierają związek o nazwie luteolina, który łagodzi stany zapalny w mózgu i pomaga zapobiegać problemom z pamięcią powstałym w ich wyniku.
Wzrok to podstawowy narząd zmysłu, za pomocą którego obieramy większość wrażeń z otaczającago nas świata, dlatego szczególnie ważna jest dbałość o należyty stan oczu. Może pomóc w tym odpowiednia dieta - bogata w antyoksydanty, karotenoidy oraz kwasy Omega-3.
Długotrwała praca przed ekranem komputera, suche powietrze, wiatr, zanieczyszczenia - wszystko to może skutkować pogorszeniem wzroku. Jeżeli czujesz, że jakość Twojego widzenia obniżyła się, oczy są zaczerwienione i suche - poświęć chwilę swojego czasu i dowiedz się, jak poprawić kondycję wzroku.
Niewłaściwa dieta zawierająca zbyt mało witamin, cynku oraz luteiny i zeaksantyny może być przyczyną zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem i w następstwie doprowadzić do całkowitej utraty wzroku.
Częsty kontakt oczu ze słońcem, z komputerem, telewizorem i zanieczyszczonym środowiskiem powoduje ich przemęczenie. Aby do tego nie dopuścić oczom potrzebna jest luteina - substancja, której nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć.
Tajwańskie badania dowiodły, że ekstrakt ze skórki banana może zapobiegać depresji oraz chronić siatkówkę oka przed zniszczeniem. Po dwóch latach badań, naukowcy odkryli, że skórka banana bogata jest w serotoninę, która odpowiedzialna jest za dobre samopoczucie.
AMD, czyli związanie z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Szczuje się, że na ciężką odmianę tej choroby zapada w Polsce rocznie około 20 tys. osób. Szansą na długie cieszenie się dobrym wzrokiem może być zmiana diety.
Jako, że utrzymanie oczu w jak najlepszej kondycji powinno być jednym z priorytetów w dbaniu o zdrowie naukowcy wciąż poszukują odpowiedzi na pytanie o przyczyny chorób i sposoby zapobiegania im. Podczas niedawnych badań amerykańscy naukowcy odkryli, iż zarówno w brokułach jak i ich kiełkach występuje chroniący oczy przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych antyoksydant (przeciwutleniacz) SGS.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.
Sekret wiecznie trwającej młodości nie musi być w pigułce. Marchewki, szpinak, brokuły – pośród innych warzyw – zawierają składniki znane jako przeciwutleniacze, które jak sugerują naukowcy mogą być poważną bronią w walce z wiekiem.