Uczeni wiążą stan naszego zdrowia psychicznymego i funkcjonowania mózgu z określonym jedzeniem. Słynny kreskówkowy marynarz Popeye miał rację jedząc szpinak, to jedno z warzyw zawierających luteinę, która powstrzymuje mentalne starzenie się.
Jedzenie liściastych warzyw zielonych może pomóc w zapobieganiu demencji.
Wielu pacjentów z chorobą wieńcową (coronary artery disease, CAD) wykazuje przewlekłe stany zapalne. W badaniu ustalono, że luteina, związek znajdujący się np. w szpinaku czy jajach, może osłabić poziom zapalenia.
Spisując listę zakupów, nie zapomnij o marchwi i innych warzywach oraz owocach bogatych w kartenoidy - dzięki nim masz szanse na lepszą pamięć w starszym wieku.
Osoby, które cieszą się dobrym wzrokiem zazwyczaj nie zwracają uwagi na potencjalne zagrożenia, mogące skutkować pogorszeniem jakości widzenia. Niestety, kiedy pojawia się problem z widzeniem, często konieczne jest zastosowanie szkieł kontaktowych lub okularów. Warto więc zastanowić się wcześniej, co zrobić, aby ograniczyć ryzyko pogorszenia się wzroku i jak cieszyć się jego dobrym stanem jak najdłużej.
Warto dodawać jaja do sałatek. I nie, nie chodzi jedynie o walory smakowe czy estetyczne, ale o fakt, że dzięki takiemu dodatkowi można przyswoić więcej składników odżywczych z sałatki.
Każdy z nas chce cieszyć się dobrym wzrokiem jak najdłużej. Z tego powodu powinniśmy zadbać o nasze oczy nieco troskliwej. Noszenie okularów przeciwsłonecznych, odpowiedni dobór sztucznego oświetlenia czy telewizora mogą tu nie wystarczyć. Nasz wzrok musimy chronić od wewnątrz, najlepiej stosując dietę bogatą w luteinę i składniki wspomagające jej przyswajanie.
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Niektóre problemy ze wzrokiem są niemal nie do uniknięcia, ale przed wieloma różnymi dolegliwościami, można by się uchronić. Profilaktyka obejmuje m. in. odpowiednią dietę. Istnieją produkty szczególnie rekomendowane dla zachowania dobrego wzroku.
Zła dieta, zanieczyszczenie środowiska, działanie słońca czy promieniowanie wytwarzane przez monitory mają ogromny wpływ na kondycję naszych oczu. Z wiekiem wzrok ulega osłabieniu jednak dzięki odpowiedniej profilaktyce i pielęgnacji możemy spowolnić tempo pogarszania się widzenia.
Rodzice od dawna starają się przekonywać dzieci do jedzenia warzyw, obiecując lepszy wzrok, ale czy prawdziwe jest to wiekowe porzekadło? Odpowiedzi na to pytanie postanowił udzielić irlandzki naukowiec, który właśnie otrzymał wsparcie ze środków Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN).
Dotychczas prawdziwym celebrytą w dziedzinie poprawy pamięci był tłuszcz rybny. Teraz do tego szacownego grona sław trafiły seler i papryka. Wspomniane warzywa zawierają związek o nazwie luteolina, który łagodzi stany zapalny w mózgu i pomaga zapobiegać problemom z pamięcią powstałym w ich wyniku.
Wzrok to podstawowy narząd zmysłu, za pomocą którego obieramy większość wrażeń z otaczającago nas świata, dlatego szczególnie ważna jest dbałość o należyty stan oczu. Może pomóc w tym odpowiednia dieta - bogata w antyoksydanty, karotenoidy oraz kwasy Omega-3.
Długotrwała praca przed ekranem komputera, suche powietrze, wiatr, zanieczyszczenia - wszystko to może skutkować pogorszeniem wzroku. Jeżeli czujesz, że jakość Twojego widzenia obniżyła się, oczy są zaczerwienione i suche - poświęć chwilę swojego czasu i dowiedz się, jak poprawić kondycję wzroku.
Niewłaściwa dieta zawierająca zbyt mało witamin, cynku oraz luteiny i zeaksantyny może być przyczyną zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem i w następstwie doprowadzić do całkowitej utraty wzroku.