Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD), jednej z częstych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Jak się okazuje, stosowanie takich przeciwutleniaczy, jak luteina i zeaksantyna może pomóc ograniczyć ryzyko rozwoju AMD silniej niż preparaty z beta-karotenem.
Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Serwuj sobie szpinak w postaci koktajlu lub soku - to najlepszy sposób na dostarczenie sobie silnego przeciwutleniacza luteiny, mówią eksperci z Uniwersytetu Linköping w Szwecji.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD), częstej przyczyny utraty wzroku u ludzi starszych. Dane zbierane przez kilka lat pokazały, że luteina i zeaksantyna, nie tylko zmniejszają ryzyko raka płuc, ale są również bardziej skuteczne w zmniejszaniu ryzyka progresji AMD w porównaniu z beta-karotenem.
Osoby z wyższym poziomem przeciwutleniaczy we krwi mogą być mniej narażone na rozwój demencji.
Jedz jagody goji. Już niewielkie ilości suszonych owoców mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).
Pełne słońca dni to nie tylko zagrożenie dla skóry, ale i oczu. Silne słoneczne światło niszczy wzrok. Pomocne są okulary przeciwsłoneczne i dieta pełna antyoksydantów.
Zima nie jest ulubioną porą roku dla naszych oczu. Mróz, wiatr, niskie temperatury oraz ograniczona w świeże owoce i warzywa dieta zdecydowanie nie sprzyjają dobrej kondycji narządu wzroku. Co powinniśmy jeść zimą, aby wspomóc funkcjonowanie układu wzrokowego?
Zestaw określonych witamin i minerałów może pomóc przedłużyć życie i poprawić zdrowie, mówią lekarze z Children's Hospital Oakland Research Institute (CHORI) w Oakland.
Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób na przykład miażdżycy, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Czym są karotenoidy, gdzie ich szukać i dlaczego są cenne w codziennej diecie?
Uczeni wiążą stan naszego zdrowia psychicznymego i funkcjonowania mózgu z określonym jedzeniem. Słynny kreskówkowy marynarz Popeye miał rację jedząc szpinak, to jedno z warzyw zawierających luteinę, która powstrzymuje mentalne starzenie się.
Jedzenie liściastych warzyw zielonych może pomóc w zapobieganiu demencji.
Wielu pacjentów z chorobą wieńcową (coronary artery disease, CAD) wykazuje przewlekłe stany zapalne. W badaniu ustalono, że luteina, związek znajdujący się np. w szpinaku czy jajach, może osłabić poziom zapalenia.
Spisując listę zakupów, nie zapomnij o marchwi i innych warzywach oraz owocach bogatych w kartenoidy - dzięki nim masz szanse na lepszą pamięć w starszym wieku.
Osoby, które cieszą się dobrym wzrokiem zazwyczaj nie zwracają uwagi na potencjalne zagrożenia, mogące skutkować pogorszeniem jakości widzenia. Niestety, kiedy pojawia się problem z widzeniem, często konieczne jest zastosowanie szkieł kontaktowych lub okularów. Warto więc zastanowić się wcześniej, co zrobić, aby ograniczyć ryzyko pogorszenia się wzroku i jak cieszyć się jego dobrym stanem jak najdłużej.