Nadmiernie wysoki poziom HDL-C, potocznie zwanego „dobrym cholesterolem", wiąże się z wyższym ryzykiem demencji u osób starszych.
Uczeni z University of Georgia odkryli, że wysokotłuszczowa dieta wzbogacona olejem bawełnianym bardzo poprawiła profile cholesterolu.
Jagody mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), który przyczynia się do chorób serca, udaru i miażdżycy tętnic.
Pacjenci, którzy zmagają chorobami serca, a którzy pratykują nie tylko aerobik, ale i jogę, mogą liczyć na dwukrotne obniżenie ciśnienia krwi, wskaźnika masy ciała i poziomu cholesterolu w porównaniu z innymi chorymi.
Jest przyczyną chorób serca, gdy występuje w nadmiarze. Problemy zdrowotne pojawiają się także przy jego deficycie. Cholesterol jest niezbędny dla organizmu. Potrzebujemy go do syntezy hormonów, witaminy D i produkcji kwasów żółciowych.
Zmiany stłuszczeniowe w naczyniach krwionośnych można stwierdzić już u 2-latków, a z wiekiem odkładanie złogów cholesterolowych nasila się. Zaburzenia przemian lipidów są najczęstszym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wykryć je może oznaczenie lipidogramu (profilu lipidowego) tj. cholesterolu całkowitego, jego frakcji i trójglicerydów.
Choć okres bożonarodzeniowy się skończył, skutki świętowania mogą pozostać na znacznie dłużej. Okazuje się, że po tym grudniowych świętach poziom cholesterolu istotnie wzrasta.
Na określenie „tłuszcz" składają się i dobre, i niekorzystne dla zdrowia substancje, nie można więc ich wszystkich „wrzucać do jednego worka". Sprawdź, jakie tłuszcze warto jeść i dlaczego są niezbędne, a jakich koniecznie unikać, bo organizm ucierpi z ich powodu.
Po osiągnięciu wieku menopauzalnego kobiety stają się bardziej podatne na różne choroby serca. Warto pamiętać, że dolegliwości te stanowią one główną przyczynę zgonów w zachodnim świecie.
W przypadku osób z nadwagą z cukrzycą intensywne ćwiczenia i dieta nie tylko pomagają stracić nadmiar kilogramów, ale mogą także pomóc „wytrenować" komórki tłuszczowe do produkcji hormonu odpowiedzialnego za zwiększoną produkcję "dobrego" cholesterolu.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Jak wynika z artykułu " Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality ", opublikowanego w The New England Journal of Medicine, picie kawy może przedłużyć życie.
Wysoki poziom tłuszczów we krwi (trójglicerydów) u starszych kobiet może pomóc przewidzieć prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, wynika z nowego badania.
Analiza 20 badań klinicznych wykazała, że zielona herbata zmniejsza ilość "złego" cholesterolu LDL. Badania przeprowadzono analizując właściwości zielonej herbaty lub kapsułek zawierających charakterystyczne dla niej związki zwane katechinami. Uważa się, że te substancje zmniejszają absorpcję cholesterolu w jelicie.
Tak zwany "dobry cholesterol", tj. HDL, może pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji, a nawet chroni przed demencją, wynika z badań opublikowanych w Journal of the American Heart Association.