Kawy z dodatkiem mleka cieszą się w Polsce szczególną popularnością – zwłaszcza wśród pań. Mało kto jest jednak w stanie powiedzieć, czym dokładnie różnią się od siebie cappuccino, cafe latte i flat white. Jak się je przygotowuje? Jakiego mleka użyć? Kiedy i w jaki sposób należy je spieniać?
W Ogólnopolskim Badaniu Kawowych Preferencji Polaków, przeprowadzonym przez markę MK Cafe, wzięło udział ponad 18.000 osób. Większość z nich zaczyna dzień od śniadaniowej kawy z mlekiem (47%) lub filiżanki espresso - 35%. Ale wybór między tymi dwoma rodzajami kawy, to zdecydowanie kwestia płci - 51% kobiet nie wyobraża sobie dnia bez „lekkiej kawy śniadaniowej z mlekiem", i dokładnie tyle samo mężczyzn (51%) - bez filiżanki mocnego espresso.
Kawa kryje w sobie wiele tajemnic. Pijąc filiżankę aromatycznej kawy, mało kto zdaje sobie sprawę, np. z tego, że w I tysiącleciu p. n. e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Metoda preparowania i prażenia nasion rozpowszechniła się dopiero wtedy, gdy kupcy arabscy przywieźli kawę do Jemenu w XIII wieku. Od tamtej pory kawa wyrusza na podbój Europy.