Duża ilość ryb w diecie może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dieta śródziemnomorska jest uważana za najlepszy sposób odżywiania się dla zdrowia serca. Część mieszkańców Europy Południowej jednak przechodzi na tę bardziej popularną, a tak niecenioną przez ekspertów i zagrażającą zdrowiu, dietę bogatą w niezdrowe tłuszcze i cukry.
Nie jesteśmy w sposób zupełny zdeterminowani genami. Pozostaje wiele sfer aktywności, dzięki którym mamy wpływ na swój organizm. A one mogą sprawić, że dłużej będziemy dobrze funkcjonować. Co zatem robić? Oto kilka popularnych, ale - jak zapewniają eksperci - skutecznych porad, co czynić, aby długo cieszyć się dobrą kondycją umysłu. Warto je więc powtarzać, może nawet jak mantrę...
Pod koniec ubiegłego roku opublikowano raport Narodowego Instytutu Zdrowia pt. "Sytuacja Zdrowotna Ludności Polski". Dane okazały się alarmujące. Poprawa zdrowia Polaków odnotowana na przestrzeni lat 90. XX wieku gwałtownie wyhamowała. Najbardziej zagrażają nam choroby układu krążenia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?
Spożycie ryb w Japonii, której mieszkańcy poszczycić mogą się długowiecznością, to około 40 kg na osobę rocznie. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku niecałe 7 kg ryb, to błąd - twierdzą lekarze i dietetycy.