Dla wielu ludzi pielęgnacja włosów ogranicza się do częstego ich mycia, stosowania odżywki, modelowania i podcinania w ulubionym salonie fryzjerskim. Tymczasem na wygląd czupryny istotny wpływ ma także sposób odżywiania się.
Niektóre problemy ze wzrokiem są niemal nie do uniknięcia, ale przed wieloma różnymi dolegliwościami, można by się uchronić. Profilaktyka obejmuje m. in. odpowiednią dietę. Istnieją produkty szczególnie rekomendowane dla zachowania dobrego wzroku.
Podwyższony poziom cholesterolu oznacza wyższe ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz zawału, więc poleca się regularne badaniejego ilości w organizmie i przestrzeganie zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Sposób odżywiania się oddziałuje na zdolności poznawcze, niektóre produkty wzmacniają pracę układów mających wpływ na możliwości mentalne, inne osłabiają organizm i czynią nas głupszymi...
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Osoby starsze o najwyższym stężeniu we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, były o 30% mniej narażone na rozwój nieregularnego bicia serca w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem opisywanych związków we krwi.
Najczęściej w okresie zimowym zyskujemy na wadze i zmagamy się z przeziębieniami. Co jeść, by nie doświadczać przyrostu masy ciała a jednocześnie wzmocnić organizm odpowiednimi składnikami odżywczymi, aby utrzymać system odpornościowy w dobrej formie?
Upływ czasu jest nieunikniony, ale powstrzymywanie jego konsekwencji leży w naszej mocy. Jednym z niezbędnych elementów walki o młodość, zarówno wizerunkową, jak i zdrowotną, jest odpowiedni sposób odżywiania się. Badania rzucają światło na sposób, w jaki witaminy i inne składniki odżywcze mogą pomóc zachować "ostrość" pamięć i "zwinność" mózgu. Dieta pomaga zapobiec demencji.
Choroby serca to jedna z głównych przyczyn zgonów mieszkańców krajów rozwiniętych i rozwijających się. Powszechność występowania tych dolegliwości jest spowodowana m. in. współczesnym stylem życia. Wśród „sprzymierzeńców" w walce z chorobami serca są nóż, widelec i łyżka... odpowiednia dieta pozwoli znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania.
Jak możemy stać się mądrzejsi? To nie takie trudne, przekonuje doktor Willie T. Ong na stronie www.philstar.com. Istnieje szereg sposobów zwiększenia zdolności naszego mózgu, których efektywność wykazano naukowo.
Wydaje się, że stosowanie zdrowej diety to coś naprawdę skomplikowanego. Quot capita tot sententiae (łac. ile głów, tyle zdań), więc trudno o konsensus w tej dziedzinie nawet wśród ekspertów. Sprawę utrudnia ponadto fakt, że istnieje ogromna liczba diet, z których każda wydaje się przydawać innych korzyści - dzięki jednej łatwiej schudnąć, inna zapewnia zdrowie serca, jeszcze inna pozwala dłużej zachować młody wygląd, etc. Najważniejsze, to nie dać się zwariować - kilka prostych zasad ułatwi decyzję.
Kiedy za oknem minusowa temperatura, chętnie korzysta się gorącego prysznica, podkręca ogrzewanie i suszy włosy po ich umyciu. Wszystko to pozwala ciału odczuć upragnione ciepło, ale stanowi jednocześnie czynnik ryzyka zniszczeń - matowieją włosy i paznokcie, a skóra staje się szorstka i nieprzyjemna w dotyku. Zresztą, zima oferuje całą paletę elementów destrukcyjnie działających na nasz wygląd. Oto kilka odpowiedzi na sygnał SOS wydawany przez organizm.
Dieta wegańska może narazić niektórych na ryzyko chorób serca, ostrzegają naukowcy. Mięso jest zazwyczaj postrzegane jako niebezpieczne, jeśli chodzi o choroby serca. Jednakże po analizie kilku artykułów medycznych związanych z biochemią wegetarianizmu, naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang w Chinach sugerują, że weganie mogą być bardziej narażeni ryzyko rozwoju chorób serca.
Długość życia się zwiększa, więc mówi się, że obecna sześćdziesiątka jest jak skończenie niegdyś pół wieku. Na pewno mamy większe możliwości, do dyspozycji nowe technologie, rozwiniętą medycynę (także estetyczną...) i specjalistyczne kosmetyki, których producenci zapewniają, że zatrzymują czas... Statystycznie rzecz ujmując możemy liczyć na dłuższe życie, warto więc minimalizować niedogodności związane z zaawansowanym wiekiem, bo nasze zdrowie i samopoczucie, bez względu na zewnętrzne perspektywy, w dużej mierze zależy od nas samych.
Lek na zmniejszenie wagi zmniejsza ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca