Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
Istnieje związek między stosowaniem diety bogatej w witaminy i minerały, zwłaszcza takiej, która nie zawiera dużej ilości dodatkowego cukru, a młodszym wiekiem biologicznym na poziomie komórkowym.
Niektóre testy wskazywały, że wyższy poziom kwasu foliowego (witamina B9) u seniorów może mieć wpływ na problemy poznawcze, irlandzcy medycy zauważają jednak, że witamina ta raczej wspomaga zdolności kognitywne.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Naukowcy z Japonii odkryli, że awokado zawiera związki, które mogą znacznie zmniejszać uszkodzenie wątroby.
Jedna na dwie osoby w wieku powyżej 65 lat i starsze ma niższe niż optymalne poziomy witaminy D we krwi. Co więcej, jeden na czterech seniorów cechuje się niedostatkiem witaminy B12, mówią wieku badacze z Helmholtz Zentrum w Monachium.
Ludziom po 50-tym roku życia często są zagrożone niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego, ostrzegają badacze z Trinity College w Dublinie.
Kukurydza ma różnorodne zastosowania w kuchni. W ostatnich latach szczególnie zyskała na popularności, ponieważ nie zawiera glutenu, a modna stała się dieta bez tego białka. Ale kukurydza przydaje się nie tylko jako składnik wielu dań. Zobacz, jakie zastosowania może mieć to zboże.
Awokado to owoce uważany za tzw. super jedzenie, czyli nieprzetworzony produkt bardzo bogaty w wartości odżywcze. Czerwiec określono jako miesiąc tego owocu - to dodatkowy powód, by dodać go do swojej diety.
Gotowane buraczki, kotlet mielony i ziemniaki to jeden z najpopularnniejszych obiadów na naszych stołach. Szczególnie pierwszy jego składnik jest wyjątkowo wartościowy - buraki są bogate w związki, które pomagają zachować zdrowie i mają silne właściwości przeciwstarzeniowe.
Nowe badania wykazały, że brak folianów powoduje problemy z podziałem komórek i replikacją DNA. Co gorsze, konsekwencje są znacznie poważniejsze, niż wcześniej sądzono.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Okres jesienno-zimowy nie sprzyja dobrym nastrojom. Chłód, przeszywający wiatr i brak słońca często przyczyniają się do chandry, brakuje nam energii i uśmiechu. Obniżeniu może ulec także odporność organizmu. Dlatego ważne jest, by w tym niesprzyjającym okresie zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę, bogatą w składniki bioaktywne, które będą przeciwdziałać apatii.