W 2017 roku w szpitalu w Nevadzie doszło do tragicznego zdarzenia - kobieta hospitalizowana z powodu zapalenia płuc zmarła na skutek niewydolności wielonarządowej i sepsy. Przyczyną był szczep bakterii odporny na aż 26 antybiotyków. Takie "superbakterie" stanowią jedno z największych zagrożeń dla zdrowia publicznego na świecie.
Krople do oczu zawierające pochodną kurkumy zmniejszają utratę komórek siatkówki u szczurów. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ niszczenie tych właśnie komórek jest wczesnym objawem jaskry.
Kurkumina, składnik przyprawy curry, który odpowiada za jej żółty kolor, poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodną formą zaburzeń poznawczych związanych z wiekiem, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskim w Los Angeles.
Kurkuma, przyprawa zdobywająca w Polsce coraz większą popularność, może zmniejszyć poziom stanów zapalnych w organizmie, co pozwala na osłabienie ryzyka chorób serca.
Kurkuma wykorzystywana jest jako przyprawa do wielu potraw i przypraw, najbardziej znaną z nich jest curry. Ze względu na intensywny żółty kolor kurkuma była początkowo wykorzystywana jako barwnik, później odkryto jej zastosowanie kulinarne, w tej chwili trwają badania nad wykorzystaniem kurkumy w medycynie.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem