Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.
Tureckie Gaziantep ze swoją bogatą historią i wspaniałą kuchnią jest miejscem idealnym dla turystów, którzy chcą spędzić urlop zwiedzając liczne zabytki i muzea, a przy tym delektować się lokalnymi specjałami. Właśnie ze względu na przepyszne, pistacjowe przysmaki, miasto jest znane w całym regionie Anatolii.
Styczeń to na całym świecie zwyczajowo okres karnawału. A co po nim? Oczywiście słynny w Polsce „śledzik”, a więc ostatki. Już dziś warto pomyśleć, czym w tym roku poczęstujemy naszych gości! Bo jeśli właśnie śledzikiem, to jakim i jak przyrządzonym? Przecież wiadomo nie od dziś, że ryba rybie nierówna! W przypadku śledzia zdecydowanie warto bliżej zapoznać się z popularnymi matiasami! Choć uwaga, bo w Polsce matiasy popularne są raczej tylko z nazwy!
Tydzień Seniora w Arkadach Wrocławskich to liczne atrakcje dla osób 50+, a także promocje, rabaty i specjalne oferty dla seniorów. Dostępne będą także konsultacje medyczne. Podczas sobotniego finału odbędzie się między innymi pokaz mody, występ Dj Wiki oraz koncert gwiazdy - Tomasza Stockingera. Senior.pl jest jednym z patronów wydarzenia.
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, wspólnego biesiadowania i rozmów przy suto zastawionym stole. Smak dań i słodkości dopełniają napoje. Także i one stanowią część przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, która wyznacza świąteczne menu. Polacy kontynuują wielowiekowy zwyczaj serwowania polskiej wódki, a co podają mieszkańcy innych krajów?
Mijający rok był bardzo dobry dla szkockiej branży whisky, rosła sprzedaż i powstawały nowe destylarnie. W pierwszej połowie 2015 roku nasz kraj zanotował najwyższy wzrost importu szkockiej – wśród państw objętych rankingiem – pod względem wartościowym i ilościowy. Coraz popularniejsze stają się również inwestycje w złoty trunek, w tym w beczki whisky. Eksperci prognozują, że popularność whisky będzie systematycznie rosnąć.
Polacy, którzy kochają gotować, pomysły na oryginalne potrawy czerpią przede wszystkim z Internetu – dowodzą najnowsze badania przeprowadzone na zlecenie marki Samsung. Prawie 80% gotujących przyznaje, że lubi imponować rodzinie i znajomym kulinarną wiedzą i umiejętnościami.
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
Każdy z nas lubi jak jego życie „nabiera smaku”. Staje się wtedy bardziej kolorowe i wyraziste. Tak samo jest z herbatą - wielu herbacianych smakoszy lubi nadać jej zupełnie nowego charakteru poprzez pyszne dodatki, które potrafią odmieniać smak i aromat naparu. Co więcej, herbata wzbogacona o dodatkowe składniki, najczęściej posiada jeszcze więcej właściwości odżywczych.
Fani pewnego serialu powiedzą, że najlepsze kasztany są w Paryżu na placu Pigalle. Miłośnicy kuchni powinni jednak wiedzieć, że żadne miejsce na świecie nie może równać się z przepiękną doliną Casentino, w której odbywa się festiwal Polenty i Kasztanów. Ten wyjątkowy symbol jesieni świetnie sprawdza się jako składnik wielu ciekawych potraw.
Brukselka to warzywo posiadające wiele atutów. Jednak te smakowe skrywa głębiej. Do ich wydobycia potrzeba odpowiedniego przygotowania warzywa. W zamian otrzymamy kompana wzbogacającego liczne potrawy, nadając im charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak.
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
Najnowsze badania opublikowane w Journal of Nutrition dowodzą, że orzechy włoskie mają 21 procent mniej kalorii niż dotychczas podawał Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). Ich wyniki wykazały, że 28 gramowa porcja orzechów włoskich zawiera 146 kalorii, a nie 185, co stanowi 39 kalorii mniej niż wcześniej sądzono. Badania przeprowadził dr David J. Baer, lekarz nadzorujący z Wydziału Badań Rolnictwa USDA.
Kuchnia śródziemnomorska to bogactwo różnorodnych produktów i przypraw, ale z powodzeniem można ją przygotowywać również na polskich stołach. Gdzie i jak szukać produktów, by w pełni móc rozkoszować się oryginalnymi smakami rodem z rejonu Śródziemnomorza?
Drożdże od lat służą do wypieku chlebów i ciast. Warto jednak zastanowić się nad ich niecodziennymi właściwościami. Nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności, jesienią i zimą, warto zadbać o to aby na stałe zagościły w naszym menu.