World Food Travel Association podaje, że aż 93% podróżujących planuje wakacje, kierując się wyborem potraw i napojów w miejscu, do którego mają zamiar się wybrać, a liczba zdjęć z restauracji, barów i kawiarni na Instagramie rośnie w szalonym tempie i jest wyższa niż fotografii na tle największych atrakcji turystycznych. Dlaczego, podróżując, kierujemy się smakiem?
W wypadku samochodowym zginął we wtorek Piotr Bikont - działacz opozycji w PRL, dokumentalista, publicysta, dziennikarz oraz recenzent kulinarny. Miał 62 lata.
Mrożone napoje są jednym z najczęściej stosowanych rozwiązań w walce z wysokimi temperaturami. Zdrową propozycją, która nie tylko nas orzeźwi, ale i z powodzeniem zastąpi słodzone soki i napoje gazowane jest herbata. Podpowiadamy, jak samodzielnie przyrządzić i skomponować smak letnich naparów z dodatkami.
Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej.
Szparagi przez lata uznawano za wykwintne, lecz ekskluzywne warzywo. Polacy jednak z roku na rok coraz bardziej doceniają ich niepowtarzalny smak, a przede wszystkim wartości odżywcze.
Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Jednym z najbardziej nurtujących pytań dla wielbicieli pobudzającego napoju jest to, jaka kawa jest najlepsza. Odpowiedź jest jedna - dla każdego inna. Jak znaleźć tę, która w największym stopniu będzie odpowiadała naszym smakowym preferencjom? Podpowiadamy, na co zwracać uwagę podczas poszukiwań idealnego aromatu.
Kupując herbatę często nie zastanawiamy się nad jej jakością. Jak się okazuje, zanim trafi ona na sklepowe półki przemierza długą drogę, podczas której przechodzi przez wiele istotnych dla jej smaku i wartości procesów. Warto więc zwrócić uwagę, czy napój który wybieramy dla siebie i całej rodziny spełnia najwyższe standardy. Oferta producentów herbat jest bardzo bogata. Zwracając jednak uwagę na kilka istotnych aspektów, uda nam się kupić tę o najlepszych właściwościach.
Kolejne badania potwierdzają, że w naszej diecie jest za dużo mięsa i produktów przetworzonych, a to zabiera nam zdrowie. Obecnie triumfy świętuje fleksitarianizm, czyli stosowanie diety w znacznej mierze bezmięsnej i jedynie okazjonalne jedzenie mięsa. Zobacz, jak zmieniać jadłospis, by zmniejszyć jego spożycie.
Bycie wege stało się jednym z gorących trendów żywieniowych i wpisało się jako styl życia wielu ludzi – jest to też widoczne zarówno w domowym menu, jak i w restauracjach. Nic w tym dziwnego – jarosze chwalą sobie dobre samopoczucie, smukłą sylwetkę, a także odkrywanie nowych horyzontów kulinarnych. Czy to oznacza, że za kilka lat wszyscy będziemy dążyli do ograniczenia, a nawet całkowitego wykluczenia mięsa z diety? Czy wegetarianizm ma szansę „zawładnąć” żywieniowym światem?
Herbata w Chinach znana jest od tysięcy lat. Kraj ten to również drugi co do wielkości producent naparu w światowej skali. Co więcej, kultura herbaciana w tym państwie jest nadzwyczaj bogata i co za tym idzie ciekawa.
Herbata to wyjątkowy napój, którego picie wymaga stosownej oprawy. Jest to istotne szczególnie wtedy, kiedy jest ona podawana podczas formalnego spotkania lub eleganckiego przyjęcia. Przedstawiamy kilka ważnych porad dla miłośników herbaty, aby nie popełnili faux pas przy piciu swojego ulubionego naparu.
Choć wydawać by się mogło, że poranek nie służy czasochłonnym rytuałom i zazwyczaj wymaga działania w pośpiechu, aż 65% z nas pije kawę parzoną ze zmielonych ziaren. Aby wydobyć jej najlepszy smak, warto wiedzieć, jaką mieszankę wybrać i jak ją przygotować. Oto kilka najważniejszych porad baristy.
Korzystając z piekarnika najczęściej uzywamy dwóch funkcji, czyli ustawienie temperatury i czasu pieczenia. Tymczasem wiele osób prawdopodobnie posiada w domu urządzenia o wielu funkcjach ułatwiających przygotowywanie potraw. Na jakie zwrócić uwagę, które z nich szczególnie warto wykorzystać?
Robiąc zdjęcie potrawie, warto zadbać o elementy, które jeszcze ją uatrakcyjnią. Świetnym dodatkiem są świeże zioła czy akcesoria kuchenne, które wyróżnią nasz kadr spośród innych – podpowiada Maciej Zaczek, fotograf.