Przełom września i października to dla naszych zachodnich sąsiadów czas zabawy i biesiadowania związany z dorocznymi dożynkami chmielowymi znanymi jako Oktoberfest.
Ser to tylko sposób na przechowanie mleka. Ale jednocześnie jest bodaj najlepszym wskaźnikiem naszej kulinarnej kultury. Niesie ze sobą tradycję, wysublimowanie smaków, zwrócenie uwagi na przyrodę.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
Określa się je mianem „nerwowego", ale też „radosnego". Chwali za niesamowity kolor i niepowtarzalny smak, a wytyka „cierpkość" i brak dojrzałości. Ma swoich zagorzałych wielbicieli i równie zajadłych przeciwników. W ciągu ostatnich lat z lokalnej tradycji stało się światową ikoną, wspieraną przez potężną machinę marketingową. Już w najbliższy czwartek swoją krótką ale głośną karierę rozpocznie tegoroczne Beaujolais Nouveau.
W Paryżu trwa druga edycja Międzynarodowego Festiwalu Fotografii Kulinarnej. Do 15 listopada br. można oglądać prace profesjonalnych fotografów z całego świata na wystawach zorganizowanych w wielu prestiżowych miejscach stolicy Francji.
Szef kuchni to zdaniem większości Polaków (58,4%) zawód będący wyznacznikiem elegancji i dobrego smaku - wynika z raportu „Lipton. Piramida Dobrego Smaku Polaków".
Według badania przeprowadzonego na zlecenie kanału BBC Lifestyle, prawie jedna trzecia seniorów uważa sie za lepszych kucharzy niż ich rodzice, a prawie 60 procent osób dojrzałych nigdy nie jada poza domem.
Niedawno obchodziliśmy Dzień Matki. Tradycja składania życzeń rodzicielkom pozostała, ale częściej odbywa się to przez sms lub e-mail, a najchętniej popularyzują wspomniane święto firmy produkujące towary, które mogłyby stać się prezentami z jego okazji. Pewne wzorce i nasze tęsknoty jednak są niezmienne - wśród wielu zmian, nierzadko emancypacyjnych i pożądanych, są także te, za którymi wszyscy tęsknimy - np. za maminą kuchnią.
W dniach 23 - 25 października w warszawskim kinie Kultura odbędzie się pierwszy w Polsce przegląd filmów kulinarnych - Kuchnia.tv Food Film Fest. Jego organizatorem jest kanał Kuchnia.tv.
Wydawałoby się, że Święta sprzyjają wspomnieniom i kultywowaniu tradycyjnych obrzędów, jak pokazują jednak badania CBOS, w domach 65% Polaków nie ma jakichkolwiek tradycji rodzinnych. Wierność zwyczajom dziadków deklaruje jedynie 15% badanych. Około 13% przyznaje, że zarzuciło istniejące niegdyś w danych familiach obyczaje.