Po seansie "Julie i Julii" człowiek myśli o jednym. O jedzeniu. Większość przyzna, że jedzenie to wielka przyjemność. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że gotowanie może być równie miłe, o ile nie bardziej. Wystarczy włożyć w nie trochę pasji, zaangażowania, by sprawiało prawdziwą frajdę. Gotowanie to sztuka tworzenia, to dogadzanie innym, to pozornie błaha czynność, która w odpowiednim wydaniu potrafi zdziałać cuda.
W dniach 23 - 25 października w warszawskim kinie Kultura odbędzie się pierwszy w Polsce przegląd filmów kulinarnych - Kuchnia.tv Food Film Fest. Jego organizatorem jest kanał Kuchnia.tv.
Kuchnia nabiera coraz większego znaczenia w naszym życiu. To nie tylko miejsce służące do przygotowania posiłków ale także przestrzeń, w której spędzamy dużo czasu, przyjmujemy gości i odpoczywamy. Zależy nam na jej maksymalnej funkcjonalności i atmosferze - to główne wnioski badania Pocket&Planet przeprowadzonego przez firmę Whirlpool w Polsce, we Francji, Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.
Wigilia to dzień, który wrósł mocno w polską tradycję. Nie chodzi tylko o dzielenie się opłatkiem, przystrajanie stołu, czy kupowanie prezentów. Siłą Wigilii jest tak naprawdę wspólna, rodzinna wieczerza i potrawy, które są odmienne w zależności od regionu z którego pochodzimy. Różnice wynikają jednak także z indywidualnych, domowych przyzwyczajeń.
Wszyscy, którzy dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą rezygnować z pieczonego mięsa chętnie sięgają po rękawy i woreczki do pieczenia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że te produkty równie dobrze nadają się do pakowania żywności przed zamrożeniem czy do podgrzania w mikrofalówce - przepuszczają bowiem promieniowanie mikrofalowe.
Zmarła Zlata Bartl, kobieta, która 50 lat temu wynalazła jedną z najpopularniejszych przypraw – Vegetę. Miała 89 lat.
Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Święta to wyjątkowa okazja, pełna ciepła, radości i spotkań w rodzinnym gronie. Polacy lubią spędzać ten czas w sposób wyjątkowy, dlatego dbają o najdrobniejsze szczegóły, także o kwestie kulinarne. Jesteśmy wielbicielami tradycyjnej kuchni, a podstawą potraw wigilijnych są smaczne i zdrowe ryby. Warto kultywować tę tradycję, mimo że w Wigilię nie obowiązuje już post.
Moda na reorganizację domów opanowała amerykańskich seniorów. Będąc na emeryturze, właściciele zarówno niewielkich, jak i bardziej przestronnych mieszkań, co raz częściej decydują się na remonty, które dostosowują lokum do ich wymagań jako osób starszych. Seniorzy stają się liczną grupą konsumencką mającą sprecyzowane wizje wygodnego i funkcjonalnego mieszkania. Mogą je urzeczywistnić, gdyż dzieci opuściły już dom rodzinny, mieszkańcom zostaje więc do dyspozycji więcej przestrzeni i możliwości modyfikacji pomieszczeń.