Chleb jest niezbędnym elementem naszej codziennej diety, pod warunkiem, że zawiera zdrowe składniki i zostanie odpowiednio wypieczony. Czym zatem kierować się przy jego zakupie?
Bory Dolnośląskie to nie tylko rezerwaty przyrody, ścieżki konne i piesze, rowerowe wycieczki oraz ekomuzeum. To także bogata w smaki kuchnia, która menu czerpie z tego, co oferuje przyroda tych rejonów.
Ser to tylko sposób na przechowanie mleka. Ale jednocześnie jest bodaj najlepszym wskaźnikiem naszej kulinarnej kultury. Niesie ze sobą tradycję, wysublimowanie smaków, zwrócenie uwagi na przyrodę.
Kuchnia to prawdziwy raj dla szkodliwych drobnoustrojów. Choć wróg jest mikroskopijnej wielkości, nie należy go bagatelizować, ponieważ rozprzestrzenia się w ekspresowym tempie. Na szczęście w walce z zarazkami pomagają nam nowe produkty i technologie.
Dzisiaj cały świat pędzi, a my razem z nim. Nie mamy na nic czasu. W pośpiechu podróżujemy, pracujemy na podwyższonych obrotach, żeby zadowolić szefa. Nawet posiłki przygotowujemy byle jak lub kupujemy gotowe na tackach, bądź w wersji fast food. Jeśli nie możemy zmienić tempa życia, spróbujmy chociaż wyeliminować z niego niezdrową żywność, a przede wszystkim fast foody.
Według badania przeprowadzonego na zlecenie kanału BBC Lifestyle, prawie jedna trzecia seniorów uważa sie za lepszych kucharzy niż ich rodzice, a prawie 60 procent osób dojrzałych nigdy nie jada poza domem.
Lato w pełni. Świeże powietrze, słońce, upały - atmosfera sprzyja wycieczkom poza miasto, rodzinnym grillom i ustanawianiu powakacyjnych postanowień odżywczych na jesień. Wakacyjny czas wolny to doskonały moment, aby zadbać o swoją dietę, kondycję i sylwetkę, do czego namawiają kolorowe pisma, a także... lekarze, codziennie bijący na alarm z powodu ciągłego wzrostu zagrożenia otyłością i chorobami u osób odsuwających ruch i dietę na dalszy plan.
Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?
Alfred Molina najprawdopodobniej zajmowałby się kuchnią, gdyby nie został aktorem. Artysta przyznaje, że gdy podjął kluczową decyzję w swoim życiu, z finansowego punktu widzenia był to wówczas błąd.
Święta to czas, kiedy często, w imię tradycji, rezygnujemy ze zdrowego żywienia i obarczamy serce nadmiernymi ilościami tłuszczu i cholesterolu. Przedstawiamy kilka rad, jak przygotować zdrowe świąteczne menu.
Po seansie "Julie i Julii" człowiek myśli o jednym. O jedzeniu. Większość przyzna, że jedzenie to wielka przyjemność. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że gotowanie może być równie miłe, o ile nie bardziej. Wystarczy włożyć w nie trochę pasji, zaangażowania, by sprawiało prawdziwą frajdę. Gotowanie to sztuka tworzenia, to dogadzanie innym, to pozornie błaha czynność, która w odpowiednim wydaniu potrafi zdziałać cuda.
W dniach 23 - 25 października w warszawskim kinie Kultura odbędzie się pierwszy w Polsce przegląd filmów kulinarnych - Kuchnia.tv Food Film Fest. Jego organizatorem jest kanał Kuchnia.tv.
Kuchnia nabiera coraz większego znaczenia w naszym życiu. To nie tylko miejsce służące do przygotowania posiłków ale także przestrzeń, w której spędzamy dużo czasu, przyjmujemy gości i odpoczywamy. Zależy nam na jej maksymalnej funkcjonalności i atmosferze - to główne wnioski badania Pocket&Planet przeprowadzonego przez firmę Whirlpool w Polsce, we Francji, Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.
Wigilia to dzień, który wrósł mocno w polską tradycję. Nie chodzi tylko o dzielenie się opłatkiem, przystrajanie stołu, czy kupowanie prezentów. Siłą Wigilii jest tak naprawdę wspólna, rodzinna wieczerza i potrawy, które są odmienne w zależności od regionu z którego pochodzimy. Różnice wynikają jednak także z indywidualnych, domowych przyzwyczajeń.
Wszyscy, którzy dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą rezygnować z pieczonego mięsa chętnie sięgają po rękawy i woreczki do pieczenia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że te produkty równie dobrze nadają się do pakowania żywności przed zamrożeniem czy do podgrzania w mikrofalówce - przepuszczają bowiem promieniowanie mikrofalowe.