Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe – pokazują wyniki badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przeprowadzonego przez Kantar TNS na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne.
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Schabowy (obowiązkowo panierowany), ziemniaki z dużą ilością tłuszczu, zasmażana kapusta - ten tradycyjny polski niedzielny obiad wiele mówi o naszych niezbyt zdrowych nawykach kulinarnych. A wystarczy trzymać się kilku zasad, by nasza „kuchnia” zmieniła się nie do poznania – i to na lepsze.
Co trzeci Polak nie jada poza domem, seniorzy nie wychodzą na większe posiłki prawie wcale. Jeśli już się decydujemy na wyjście do restauracji, to połowa z nas wybiera tę, w której serwowane są dania kuchni polskiej. Jeśli zamawiamy danie na wynos, nadal najczęściej jest to pizza. Przy podejmowaniu decyzji o wyborze lokalu ważne są lokalizacja, smak i cena - wynika z raportu „Polska na talerzu 2014".
Szukasz przepisu na powiedzmy tradycyjne danie greckie wraz z informacjami na temat jego wartości odżywczych? Teraz można go znaleźć dzięki projektowi EUROFIR (Sieć zasobów informacyjnych o europejskiej żywności). W ramach tej inicjatywy powstało miarodajne źródło danych o składzie żywności w celu dostarczania znormalizowanych informacji przez i dla dietetyków, naukowców, studentów, przedsiębiorców i przedstawicieli organów nadzoru.
Spędzanie czasu poza domem w pracy czy szkole są najczęstszymi powodami do jedzenia poza domem dla Polaków, według najnowszego badania przeprowadzonego na potrzeby raportu „Rynek HoReCa w Polsce 2012. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2012-2014”. Jako ulubioną respondenci wskazywali polską kuchnię, ale najszybciej rozwijają się sieci barów szybkiej obsługi oraz pizzerie wpływając na zmianę przyzwyczajeń konsumentów.
Stare powiedzenie mówi: podróże kształcą. Nie można temu zaprzeczyć obserwując Polaków, którzy w miarę zwiększania częstotliwości odbywania zagranicznych wycieczek, chętnie poznają inne kultury i chcąc zachować choćby ich cząstkę, jeszcze chętniej kultywują je w Polsce. Tyczy się to między innymi, a może przede wszystkim światowych kuchni.
Blisko połowa respondentów badanych na zleceniue marki Winiary uważa, że Nowa Kuchnia Polska istnieje. Polacy chętnie odkrywają nowe smaki i eksperymentują w kuchni, a co najważniejsze potrafią czerpać z tego przyjemność.
Soczyste, pachnące i kipiące od witamin jabłka - smaczne owoce, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury.
Najnowsze badania, opublikowane w książce ,,Who Eats What" wskazują, że Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia mięsa. Zajmujemy bowiem wysokie, 12 miejsce.