Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Połączenie naturalnych olejów jadalnych może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2.
Zimą organizm potrzebuje więcej witamin. Dostęp do ich naturalnych źródeł jest jednak trudniejszy. Zamiast faszerować się końskimi dawkami preparatów witaminowych, polecamy zioła, które są znacznie bezpieczniejsze dla organizmu. Ekspert radzi, jakich ziół zażywać, aby się nie przeziębić.
Ludzie z cukrzycą powinni przedyskutować leczenie uzupełniające ze swoimi lekarzami. Tego rodzaju terapia, obok standardowej, może pomóc w walce z chorobą, ale i powodować problemy oraz komplikacje.