Kolostrynina powoduje znaczące zahamowanie rozwoju choroby Alzheimera. Jest to substancja składająca się z kompleksu białek, występuje w siarze- substancji wydzielanej przez gruczoły mlekowe u ssaków w końcowym etapie ciąży i pierwszym okresie karmienia nowonarodzonego organizmu. Jest szansa na stosowanie kolostryniny jako medykamentu na większą skalę, ponieważ naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego, prof. Antoni Polanowski i prof. Tadeusz Wilusz wypracowali przemysłowy sposób wyodrębniania kolostryniny z siary krów i owiec. Sam fakt, iż wspomniana substancja powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera, został odkryty również przez Polaków - prof. Józefa Lisowskiego oraz doc. Marię Janusz.
Uczeni z Wrocławia opracowali substancję o nazwie kolostrynina, która opóźnia proces niszczenia neuronów w mózgu u osób cierpiących na chorobę Alzheimera – pisze „Gazeta Wyborcza”. Naukowcy z Instytutu Biochemii Uniwersytetu Wrocławskiego uzyskali cenny preparat z wydzieliny gruczołów mlecznych owiec.