Osoby na diecie obfitującej w wysoko przetworzoną żywność, taką jak napoje gazowane, chipsy i ciastka, mogą mieć wyższe ryzyko wystąpienia problemów z pamięcią i myśleniem oraz udaru mózgu niż ludzi ograniczający ilość takich produktów w swoim jadłospisie, mówią eksperci z Amerykańskiej Akademii Neurologii.
Jest świetnym dodatkiem do sosów, frytek, mięsa, etc. Przydaje potrawie smaku, a ponieważ zaiwera likopen, silny przeciwutleniacz, może poprawić stan zdrowia - zobacz, jak jeszcze wykorzystać ketchup.
Cukier jest dodawany do tak wielu produktów, że trudno przetrzegać rekomendacji dotyczących dziennej jego dawki. Przejrzyj poniższe wskazówki, a łatwiej będzie ci uniknąć nadmiaru tego składnika w diecie.
W ogólnej opinii świeże warzywa i owoce są zdrowsze niż ich przetwory, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty wytwarzane przez wielkie firmy. Cóż - często nasze uprzedzenie jest słuszne. Jednak jeśli chodzi o przetwory z pomidorów nie zawsze są one mniej zdrowe, niż surowe owoce.
Ketchup to dodatek kojarzony zazwyczaj z niezdrowymi przekąskami typu fast food. Okazuje się jednak, że wprowadzenie go do codziennego jadłospisu może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.