Nie jesteśmy w sposób zupełny zdeterminowani genami. Pozostaje wiele sfer aktywności, dzięki którym mamy wpływ na swój organizm. A one mogą sprawić, że dłużej będziemy dobrze funkcjonować. Co zatem robić? Oto kilka popularnych, ale - jak zapewniają eksperci - skutecznych porad, co czynić, aby długo cieszyć się dobrą kondycją umysłu. Warto je więc powtarzać, może nawet jak mantrę...
Firma Nestlé Polska S.A. wycofuje z rynku kawy rozpuszczalne Alta Rica, Cap Colombie oraz Espresso. Kawy te są pakowane w charakterystyczne słoiki 100g z plastikową owijką. Okazało się, iż niektóre ze słoików mogą być podatne na pęknięcia i stłuczenia podczas transportu do klientów, i w konsekwencji zawierać we wnętrzu niewielkie fragmenty szkła.
Pusty żołądek, nawet u osób zdrowych, jest wyjątkowo wrażliwy. Jakich napojów należy unikać, by nie podrażnić jego błony śluzowej i nie dopuścić do powstawania groźnych chorób?
Kawa to najpopularniejsza na świecie ładowarka do baterii naszego organizmu. Szybkie tempo życia spowodowało, że stała się nieodłącznym elementem kulturowym współczesnego społeczeństwa. Przez te wszystkie lata narosło wiele mitów na temat picia kawy.
Z danych zgromadzonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research) wynika, że istnieje silny związek pomiędzy piciem kawy a obniżeniem ryzyka wystąpienia zaawansowanej postaci raka prostaty.
Jesień i zima sprawiają, że czujesz się jak w letargu? Poniżej przedstawiamy proste do wprowadzenia wskazówki ekspertów z sagazone, które pomogą pozbyć się uczucia „przytępienia" w chłodnych porach roku.
Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy. Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły. A przede wszystkim, dobrze przyrządzona i pięknie podana - cudownie smakuje.
Kawa to napój znany i ceniony przez miliony ludzi na całym świecie. Głównym jej składnikiem, odpowiedzialnym za większość działań, jest kofeina. Kontrowersje dotyczące wpływu spożycia kawy na ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, astma oskrzelowa czy choroby sercowo - naczyniowe od dawna są w centrum zainteresowania badaczy.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że kawa nie tylko może chronić przed chorobą Alzheimera, ale także zmniejszyć efekty, jakie sprawił rozwój choroby.
Z przeprowadzonego niedawno badania naukowców z University of Washington, którego rezultaty opublikowano na łamach „Journal of Investigative Dermatology", wynika, że kofeina pomoże zmniejszyć ryzyko pojawienia się raka skóry.
Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę jakości i oznakowania herbat oraz kawy naturalnej i jej ekstraktów na terenie 8 województw: mazowieckiego, lubelskiego, dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, świętokrzyskiego, opolskiego, podkarpackiego, lubuskiego. Jej celem było wyeliminowanie z obrotu herbaty i kawy o niewłaściwej jakości, źle oznakowanych i niewłaściwie przechowywanych.
Wielu osobom trudno wyobrazić sobie początek dnia bez filiżanki kawy, po ten pobudzający napój sięgamy też często w ciągu dnia. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnej małej czarnej jest kawa zbożowa.
Według najnowszego, prospektywnego badania przeprowadzonego przez fińskich naukowców, picie kawy może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątroby.
Kobiety, które piją kawę, rzadziej umierają z powodu chorób serca w porównaniu do pań nie lubiących raczyć się kawą, informują naukowcy z Uniwersytetu w Madrycie (Universidad Autonoma de Madrid).
Naukowcy od dawna szukają sposobu na zmniejszenie zachorowalności na Alzheimera, starają się też opracować jak najskuteczniejszą formę terapii.