O tym napoju - jednym z najpopularniejszych na świecie - mówi się wiele. Jednak liczne spośród obiegowych opinii na temat jego smaku, właściwości czy pożądanego wyglądu mijają się z prawdą. Kawa, bo o niej mowa, skrywa wiele tajemnic. Przedstawiamy te z nich, dzięki którym łatwiej będzie dokonać dobrego wyboru.
Wielu z nas sięga po nią codziennie. Znaczna część nie zadowala się jedną filiżanką, ale wypija dwie, trzy, a nawet więcej. Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Oto 20 niezwykłych faktów o tym napoju.
Kawa jest jednym z napopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu ludzi nie wyobraża się rozpoczęcia dnia bez filiżanki gorącej kawy. I słusznie, mówią eksperci, bo pozytywnie wpływa na organizm, choć jednocześnie może zabarwiać zęby. W każdym razie korzyści przewyższają szkody. O wpływie kawy na zęby napisano w magazynie General Dentistry.
Napoje słodzone nie są najlepszy wyborem dietetycznym. Duża ilość kalorii zwiększa ryzyko m. in. nadmiaru cholesterolu oraz wystąpienia cukrzycy.
Od rana marzysz o kawie i ranek przedłuża się wraz z kolejną filiżanką tego napoju? Być może ochotę na kawę masz zapisaną w DNA, wynika z badań opublikowanych w magazynie Scientific Reports.
Oto prosty sposób na stres - filiżanka kawy. Działa to jednak w przypadku kobiet, mężczyznom niespecjalnie pomaga.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów. Naturalnie zawiera kofeinę, środek psychoaktywny, który jest łatwo przyswajalny, absorbowany i metabolizowany. Wokół kofeiny narosło jednak wiele mitów - poniżej zatem wyjaśniamy, jak działa ta substancja.
Guarana zyskała miano zdrowej alternatywy dla kawy i energetyków, a napoje na bazie tej rośliny święcą triumfy na całym świecie. Czy jednak słusznie?
Jedna z agencji WHO informuje, że picie gorących napojów sprzyja rozwojowi nowotworów.
Właśnie obchodziliśmy Światowy Dzień Nadciśnienia, problemu niebezpiecznego i coraz bardziej rozpowszechniającego się na całym świecie. Okazuje się, że dieta może pomóc w osłabieniu zbyt wysokiego poziomu ciśnienia tętniczego.
Cukier jest dodawany do tak wielu produktów, że trudno przetrzegać rekomendacji dotyczących dziennej jego dawki. Przejrzyj poniższe wskazówki, a łatwiej będzie ci uniknąć nadmiaru tego składnika w diecie.
To, co jesz i leki, które zażywasz, mogą zmienić ilość i rodzaj bakterii w jelitach. Ma to o tyle ważne znaczenie, że wpływa zarówno na sposób trawienia, jak i wiele procesów w organizmie.
Znaczne ilości kawy moga zmniejszyć ryzyko stwardnienia rozsianego.
Wielu ludzi zaczyna dzień od filiżanki kawy. Ten, powszechnie uważany za przyjemny, nawyk nie tylko sprzyja lepszemu budzeniu się i daje zastrzyk energii, ale może też dobrze wpłynąć na zdrowie.
Kawa jest dobra dla wątroby. Wystarczy pić dwie dodatkowe filiżanki tego napoju dziennie, by niemal o połowę zmniejszyć ryzyko marskości wątroby.