Fani pewnego serialu powiedzą, że najlepsze kasztany są w Paryżu na placu Pigalle. Miłośnicy kuchni powinni jednak wiedzieć, że żadne miejsce na świecie nie może równać się z przepiękną doliną Casentino, w której odbywa się festiwal Polenty i Kasztanów. Ten wyjątkowy symbol jesieni świetnie sprawdza się jako składnik wielu ciekawych potraw.
Kasztany jadalne są idealnym posiłkiem na jesień, gdyż wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze, m.in w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w, wolno przyswajany przez organizm, cukier złożony.
Świąteczny okres słynie z suto zastawionych stołów i folgowania apetytowi, ale i wyrzutów sumienia z powodu przejadania się. Zastosowanie kilku wskazówek ekspertów pozwoli jednak na spokojne raczenie się świątecznymi potrawami przy zachowaniu zdrowego umiaru.
Już w najbliższy piątek na wrocławskim Rynku i ulicy Świdnickiej ponownie zagości Jarmark Bożonarodzeniowy znów zagości na wrocławskim Rynku od 25 listopada do 23 grudnia 2011r. Jak co roku wrocławian i wszystkich gości czekają wydarzenia artystyczne i kulinarne, gwarantujące niesamowite przeżycia i niezapomniane uczucia magii nadchodzącychttp://www.finanse.egospodarka.pl/banki/przelewh świąt.
Nie jesteśmy koneserami kasztanów. W naszym kraju raczej się ich nie jada i do niedawna trudno było kupić kasztany jadalne w innym miejscu, niż sklep internetowy. W ostatnich latach pojawiły się w ofercie lokali gastronomicznych i w niektórych sklepach, ale nadal raczej jako ciekawostka. Spróbować kasztanów możemy (i warto!) także na jesiennych i zimowych festynach i jarmarkach.
Natura bogato nas obdarzyła, koniecznie skorzystajmy więc z tego, co ma do zaoferowania. Kasztanoterapia jest na pewno dobrym pomysłem na chwilę relaksu, odprężenia, a kasztany - tak często trzymane na szczęście, mogą być również wykorzystywane dla naszego zdrowia.