Przytulia należy do rodziny Rubiaceae (marzanowatych), która zawiera do 3000 gatunków - wiele z nich wykazuje właściwości lecznicze.
Jedynie 10 procent ankietowanych przez TNS OBOP wymienia trudności w oddychaniu wśród przyczyn POChP. 8 procent kojarzy objawy choroby z kasłaniem. Tymczasem są to najczęstsze objawy POChP - przewlekłej śmiertelnej choroby układu oddechowego. Nie bez przyczyny też specjaliści nazywają ją chorobą podstępną.
Jakkolwiek u mężczyzn notuje się wyższe ryzyko zawału, to kobiety częściej umierają z powodu tego zaburzenia.
Ból głowy, podwójne widzenie, niewyjaśnione guzy, uporczywy kaszel. Kiedy należy udać się do lekarzynie czekając aż „samo przejdzie"?
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że objawy raka płuc mogą dotyczyć także ich, a wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe dla skutecznej walki z nowotworem.
Tymianek jest doskonale znaną przyprawą. Idealnie nadaje się do różnych rodzajów mięs, ciężkostrawnych zup, a także do sałat i serów. Uprawiany jest w Europie Południowej, Azji i Ameryce. Tymianek ma jednak także właściwości zdrowotne, a olejek z tej rośliny dobroczynnie oddziałuje na wiele dolegliwości.
Każdy moment jest dobry na rzucanie palenia. Pozbycie się nałogu polepsza samopoczucie, wygląd i pozwala uchronić się przed rożnymi dolegliwościami. Aby zwiększyć motywację do walki z nałogiem, warto uświadomić sobie związane z tym korzyści. Im bardziej konkretne dane, tym bardziej sprecyzowany cel i rozumienie zyskanego dzięki wysiłkowi dobra.
Tymianek jest byliną pochodzącą z wybrzeży Morza Śródziemnego i komercyjnie uprawianą w wielu krajach europejskich, a także Maroku i Stanach Zjednoczonych. Rośnie dziko m. in. w Albanii i Bułgarii. Do celów leczniczych najczęściej wykorzystuje się tymianek hiszpański (Thymus zygis).
Melisa (Melissa officinalis) pochodzi z południowej Europy. Jest wieloletnim ziołem o zapachu zbliżonym do cytryny. Od wieków uważano roślinę za wykazującą działanie uspokajające, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, rozkurczowe, hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), wspomagające pamięć. Ze wzglęu na niezwykle szerokie zasosowanie nazywana jest ziołowym panaceum. Wyniki badań laboratoryjnych sugerują, że melisa zawiera wysokie stężenie antyoksydantów.
Kopytnik był podawany w tradycyjnej medycynie chińskiej od wieków jako środek łagodzeniu bólu, substancja przeciwkaszlowa, znieczulająca, potna, moczopędna i hipotensyjna (obniżająca ciśnienie krwi).
Abuta (Abutta officinali, Cissampelos pareira) jest drzewem osiągającym do 6 metrów, rośnie w dorzeczu Amazonki i innych tropikalnych rejonach świata. W Ameryce Południowej jest stosowana przede wszystkim w leczeniu różnych dolegliwości kobiecych. W niektórych częściach świata, zioło rekomenduje się w celu obniżenia gorączki oraz zmniejszenia stanu zapalnego i bólu. W Stanach Zjednoczonych abuta jest używana głównie do złagodzenia dolegliwości układu rozrodczego, takich jak skurcze menstruacyjne.
Acerola (Malphighia glabra), znana również jako nagwiazdka granatolistna to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej. W 1945 roku uczeni Uniwersytetu w Puerto Rico ogłosili, że owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C.
Anyż to zioło o smaku przypominającym lukrecję stosowane w leczeniu wielu schorzeń. Biedrzeniec anyżowy, czyli pimpinella anisum, to jednoroczne zioło z rodziny selerowatych. Rośnie do około 60 cm wysokości, ma małe, białe kwiaty i jest uprawiana głównie ze względu na owoce, które przypominają w smaku lukrecję.
„Sezon" na przeziębienia trwa. Cieplejsze ubrania dawno zostały wyjęte z szafy, a domowe lekarstwa na ewentualny spadek formy znajdują się w spiżarni. Na dworze coraz chłodniej i o wiele łatwiej jest się przeziębić. Poniżej więc kilka porad, jak uniknąć jesienno-zimowych problemów zdrowotnych.
Wielbiciele czekolady mogą się nią raczyć bez wyrzutów sumienia, to ten rodzaj słodyczy, który można wręcz określić jako „prozdrowotny". Trzeba pamiętać, że czekolada nie należy do najbardziej dietetycznych produktów, ale jej właściwości uzasadniają namiętność do raczenia się nią w czasie deseru.