Kasza jaglana coraz częściej gości na naszych stołach. Powinna jednak być stałym punktem jadłospisu Polaków z uwagi na jej właściwości lecznicze i odżywcze. W tych małych niepozornych ziarenkach kryje się bogactwo witamin i składników mineralnych. W jakim „towarzystwie” powinniśmy spożywać tę smaczną kaszę?
Na zgrabną figurę, piękne zdrowe włosy, gładką cerę i mocne paznokcie. Kasze – bo o nich mowa – są produktem, którego nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i minerały, kasze odgrywają kluczową rolę w diecie kobiet.
Apetyczna, sycąca, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowa – kasza. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne powinna znaleźć się w codziennej diecie kobiet, mężczyzn, dzieci, dorosłych… po prostu każdego!
Mieszkańcy środkowej czy zachodniej Polski nie do końca znają możliwości kaszki kukurydzianej. Jest ona natomiast znana we wschodniej Małopolsce oraz w Europie Południowo-Wschodniej.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości przetworów zbożowych, ze szczególnym uwzględnieniem mąk i kasz. Od poprzedniej kontroli przeprowadzonej w II kwartale 2008 roku do kolejnej - w IV kwartale 2009 roku - jakość handlowa przetworów zbożowych pogorszyła się.
Twarda woda, słońce, zmiany temperatur oraz błędy dietetyczne, negatywnie wpływają na naszą skórę. Odwodniona i nieprawidłowo odżywiona traci swoją jędrność, staje się matowa, szara i szorstka.