Ziemniaki, lubiane przez 80% Polaków, często goszczą na polskich stołach. Kilka razy w tygodniu spożywa je aż 77% Polaków, a każdego dnia – 14%. Uwzględniając te produkty w codziennym żywieniu, warto wiedzieć, jak je przygotować, by służyły nie tylko naszemu zdrowiu, ale i… sylwetce.
Prawie 70% badanych, biorących udział w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, deklaruje sympatię do tych produktów. Pomimo że stwarzają one szerokie możliwości kulinarne – jak twierdzi ponad połowa respondentów – najczęściej spożywane są w formie tradycyjnych ziemniaków z wody. Czy brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie?
Ziemniaki czy kartofle? Zdecydowanej większości Polaków bliższe jest pojęcie ziemniaka. Niezależnie jednak od stosowanej nomenklatury, sympatię do tych warzyw deklaruje ponad 80% ankietowanych, którzy doceniają ich walory smakowe i kulinarne. Co ciekawe, okazuje się, że jesteśmy prawdziwymi amatorami ziemniaków – aż 82% respondentów twierdzi, że nie byłoby w stanie całkowicie z nich zrezygnować.
Ziemniak to najpopularniejsze w Polsce warzywo, będące niemal stałym składnikiem obiadów w większości polskich domów. Popularne "kartofle", "pyry", "grule" są też w wielu biedniejszych rodzinach ważnym - bo względnie tanim - elementem diety. Jakości handlowej tych warzyw postanowili przyjrzeć się inspektorzy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Efekty? Jakości ziemniaków nie można nic zarzucić, kontrolerzy natomiast wiele zastrzeżeń mieli do znakowania ich opakowań.