Kurkuma z przyprawy curry ma potencjał w leczeniu i zapobieganiu rakowi prostaty, szczególnie w połączeniu z niektórymi warzywami.
U wielu mężczyzn po pięćdziesiątce, a nawet i młodszych, dochodzi do przerostu prostaty, co objawia się ograniczeniem przepływu moczu przez cewkę moczową. Dolegliwość jest więc bardzo uciążliwa, a może się pogłębić i prowadzić do raka gruczołu krokowego. Okazuje się jednak, że odpowiednia dieta pomoże osłabić powiększenie prostaty. Sprawdź, co warto jeść.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie warzywa mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Menopauza jest nieunikniona, ale osteoporozie można starać się zapobiec. Jakkolwiek w seniorskich latach organizm ulega przemianom, które sprzyjają rozwojowi osteoporozy, to dzięki stylowi życia jesteśmy w stanie ograniczyć ryzyko choroby.
Pomidory, kapusta i szpinak chronią przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promienie UV.
Liczba przypadków raka piersi wzrasta. Równocześnie jednak rośnie świadomość na temat choroby, co jest o tyle ważne, że wczesne wykrycie nowotworu, daje bardzo duże szanse na jego całkowite wyleczenie.
Sierpień przynosi świeże sezonowe warzywa i owoce, które są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Warto wybrać się na pobliski targ i kupić kilka owocowo-warzywnych hitów, które urozmaicą rodzinny obiad albo posiłki w pracy.
Częściej sięgaj po zielone warzywa liściaste, dzięki temu możesz uchronić się przed jaskrą.
Warzywa krzyżowe, czyli na przykład kapusta i brokuły, stanowią potężną pomoc w walce z rakiem. Dzięki zawartości sulforafanu chronią przed różnymi formami nowotworu.
W organizmie gromadzą się toksyny i inne substancje, które wpływają na pogorszenie samopoczucia, a z czasem mogą też prowadzić do różnych dolegliwości. Nasze ciało oczyszcza się samo, ale warto mu czasem dopomóc w tym procesie. Zobacz, co jeść w tym celu.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Karotenoidy mogą zapobiegać rakowi prostaty. To zaś oznacza, że bogata w nie marchew jest polecana w profilaktyce tej choroby.
Prawdą jest, że „jemy oczami", mówią uczeni z Wydziału Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu w Oxfordzie.
Efekty przeciwzapalne warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły i brukselka, przekładają się na obniżenie ryzyka chorób serca.
Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.