Ludzki organizm to niewątpliwie cud natury, jednak o ten cud trzeba dbać każdego dnia. Podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia jest zbilansowana, codzienna dieta, zapewniająca człowiekowi tzw. dobre kalorie.
Twarda woda, słońce, zmiany temperatur oraz błędy dietetyczne, negatywnie wpływają na naszą skórę. Odwodniona i nieprawidłowo odżywiona traci swoją jędrność, staje się matowa, szara i szorstka.
Dbając o wagę i zdrowie wybierasz produkty o obniżonej zawartości kalorii? Dietetycy zachęcają do uważnego czytania etykiet, gdyż nie wszystkie z pozoru zdrowe produkty są rzeczywiście sprzymierzeńcami w walce o zgrabną sylwetkę.
Świeże grzyby to witaminy, niezbędne mikroelementy i pyszny smakołyk. Ponadto są niskoenergetycznym pożywieniem, co oznacza, że możesz je jeść i nie martwić się o linię i to w czasach gdy nadwaga jest naprawdę poważnym problemem. Z powodu otyłości cierpi średnio 60% ludzi dorosłych i prawie 30% dzieci. Jednym ze sposobów walki z nadwagą jest właśnie niskoenergetyczna dieta, do której można z powodzeniem włączyć smaczne, świeże grzyby.
Głód należy do najpotężniejszych mocy natury i jego zaspokojenie nie jest zadaniem łatwym, tym bardziej że silnie oddziałuje na ludzkie zmysły, zwłaszcza na smak, wygląd i zapach pokarmu. Chcąc pozostać szczupłym, nie powinno się dopuszczać do pojawienia się silnego uczucie głodu, bo jest ono niebezpiecznym bodźcem do rozpoczęcia jedzenia.Niektóre rodzaje pokarmu dają impuls do nadmiernego jedzenia, a inne - mogą z kolei znacznie obniżyć spożycie kalorii.
Problem z utrzymaniem odpowiedniej wagi mają zarówno kobiety jak i mężczyźni, młodzi i starsi. Każdego ranka patrząc w lustro miliony osób postanawiają zmienić swoje życie redukując wagę. Niestety próby te często kończą się niepowodzeniem. Walka z nadwagą nigdy nie jest łatwa, a dodatkowo utrudniać ją mogą błędne informacje na temat tego, co sprzyja, a co utrudnia odchudzanie.
Dieta niskokaloyczna to popularna forma odżywiania polegająca na zredukowaniu liczby spożywanych kalorii - najpowszechniej stosowana przez osoby, które chcą stracić zbędne kilogramy. Stosując te metodę możemy zetknąć się jednak z kilkoma pułapkami jak na przykład głód czy tylko chwilowy spadek wagi. Jest jednak na to sposób – należy jeść odżywcze, lecz niskokaloryczne potrawy, które pozwolą stracić wagę nawet jeśli spożywamy więcej.
Długotrwałe dbanie o dietę, kontrolowanie kalorii, nie tylko pozwala na zachowanie szczupłej sylwetki, ale może redukować efekty procesu starzenia się.
Według naukowców z University of Calgary, kluczem do utrzymania świeżości i dobrej kondycji mięśni bez względu na wiek jest staromodne liczenie kalorii.
Naukowcy z Washington University School of Medicine w USA dokonali odkrycia, zgodnie z którym stosowanie ubogiej w kalorie i jednocześnie zbilansowanej energetycznie diety obniża stężenie trójjodotyroniny (T3) w organiźmie, hormonu tarczycy odpowiadającego za bilans energetyczny ciała i metabolizm komórkowy. Jak wykazały wcześniejsze badania na zwierzętach, niska zawartość tego hormonu ma związek z wolniejszą przemianą materii i opóźnia procesy starzenia.