Składniki odżywcze zawarte w ciemnej czekoladzie mogą być pomocne w walce z chorobami serca.
Nie potrzeba leków, by poprawić sobie nastrój, wystarczy dołączyć do swojego menu naturalne produkty, które pomogą pozbyć się czarnych myśli i przestać pisać „czarne scenariusze".
Jak wynika z badań, regularne ćwiczenia ciągle stanowią najlepszy sposób zapewnienia sobie długowieczności, dieta jednakże też ma w tym ważny udział - okazuje się, że dostarczanie sobie polifenoli o 30 proc. zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
Wielu z nas dostarcza ją sobie codziennie popijając poranną kawę. Mowa o kofeinie, substancji która zrobiła niesamowitą karierę ze względu na swe różnorodne właściwości. Mimo powszechnego jej spożycia jednak, kilku rzeczy z pewnością o niej nie wiedzieliście, oto zatem kilka mniej znanych faktów.
Prawidłowe odżywianie zapewnia lepsze samopoczucie i dłuższe życie. Codzienne nawyki żywieniowe mają potężny wpływ na zdrowie i choroby człowieka. Dane medyczne od dawna pokazują, że dieta bogata w artykuły spożywcze na bazie roślin obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Kakao większa przepływ krwi w obszarach mózgu i poprawia pamięć oraz inne zdolności poznawcze.
Kakao przeciwdziała starzeniu się komórek mózgu, a to między innymi dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym.
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Na bóle głowy cierpi 70- 80% Polaków, zaś prawie 15% uskarża się na migreny. Wywoływane są przez różnorodne czynniki: fizyczne, chemiczne, psychiczne, neurologiczne. Jednym z popularnych środków przeciwbólowych jest kofeina zawarta w kawie, bądź popularnych napojach chłodzących, dlatego chętnie sięgamy po tego rodzaju trunki, gdy ból głowy nie pozwala normalnie funkcjonować. W pozbyciu się cierpienia można sobie pomóc na wiele różnych sposobów.
12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady - niekwestionowanej królowej słodyczy, pokusy, której nie mogą się oprzeć nawet najwytrwalsi w swoich dietetycznych postanowieniach. Pysznie intensywna, rozpływająca się w ustach, niebiańska, gorąca, z mlekiem, w tabliczkach, nadziewana...
Kosmetyki pielęgnacyjne pachnące jak słodkie przysmaki to hit ostatnich miesięcy. Serie takie mają w swojej ofercie niemal wszystkie firmy. Czekolada, wanilia, kokos, pomarańcza czy marcepan to nowe zapachowe propozycje kosmetycznych marek.
Czym jest osławiona czekolada? Większość kobiet odpowie machinalnie – lekarstwem na chandrę. To z pewnością jest jedna z bardziej trafnych definicji tego niezwykłego specyfiku. Przyjrzyjmy się mu jednak uważniej. Prawie 2000 lat temu Majowie nazwali kakao „pokarmem bogów”.
Za napoje, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie uchodzi zielona i czerwona herbata. Okazuje się jednak, że troszcząc się o zdrowie warto pić kakao lub sięgać po zwierające je produkty.
Chcąc połączyć przyjemność jedzenia słodyczy z troską o zdrowie często sięgamy po gorzką czekoladę. Naukowcy ostrzegają, że ciemne czekolady mogą różnić się składem.
Jeśli dalsze badania potwierdzą odkrycie amerykańskich naukowców być może, już wkrótce będziemy potrafili przeciwdziałać czterem najczęstszym przyczynom śmierci: wylewom, cukrzycy, nowotworom, i chorobom serca. Profesor Norman Hollenberg, obserwujący Indian z Panamy stwierdził, iż choroby, które tak często nękają członków cywilizowanych społeczeństw występowały rzadziej niż u 1 na 10 przedstawicieli plemienia.