Nadmiar alkoholu może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami - m. in. bólem głowy czy mdłościami. Może też uszkadzać wątrobę. Jak się okazuje, w przypadku zakrapianej zabawy pomocne są szparagi, łagodzą skutki raczenia się napojami wyskokowymi.
Bezwzględnie najlepszym sposobem na kaca jest umiarkowane raczenie się alkoholem... Jeśli jest już jednak na to za późno i doświadcza się takich przykrych objawów, jak mdłości czy ból głowy, trzeba sięgnąć po środki, które złagodzą te dolegliwości. Poza określonymi lekami, pewne produkty spożywcze pomogą wrócić do formy.
Przed nami karnawał, czas zabaw i spotkań towarzyskich. Na większość tego typu imprez pojawia się alkohol, wprawdzie pity w niewielkich ilościach może sprzyjać zdrowiu, jednak przedawkowany może popsuć najlepszą nawet zabawę.
Sezam stanowi jedno z ziaren znanych ludziom od najdawniejszych czasów. Był szeroko stosowany zarówno jako produkt spożywczym, jak i leczniczy. Zawiera wiele ważnych składników odżywczych, które sprawiają, że powinien znaleźć się w naszej diecie. Zobacz, dlaczego warto wykorzystać tę roślinę prozdrowotnie i nie tylko.
Niektórzy uważają (i mają na poparcie tego wyniki kilku badań), że umiarkowane spożycie alkoholu sprzyja zdrowiu. Podobno, ci, którzy sięgają po coś mocniejszego w rozsądnych dawkach, mogą liczyć na ochronę przed demencją i lepsze zdrowie serca. Wokół picia alkoholu narosło jednak wiele mitów. Zanim więc sięgniesz po wieczornego drinka, przejrzyj podane poniżej informacje.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Ogórki są nieodzownym elementem wielu sałatek i świetnym dodatkiem do rozmaitych dań (np. kiszone). Jednak na tym nie kończy się zastosowanie tych warzyw, bywają przydatne nie tylko kulinarnie, ale i dla urody oraz w gospodarstwie domowym. Oto lista niestandardowych zastosowań ogórków.
Apel „pij mleko" odnosi się nie tylko do dzieci - ludzie w średnim i starszym wieku także wiele zyskują umieszczając ten napój w swojej diecie. Wśród korzyści z serwowania sobie mleka wymienia się m. in. większe szanse na dłuższe życie, lepszą pamięć, ochronę przed osteoporozą, cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem, dobre zdrowie dziąseł, etc. Mleko może mieć jednak znacznie większe spektrum zastosowań. Zobacz, do czego może się przydać.
Niewłaściwe raczenie się alkoholem prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości, które ogólnie nazywane są kacem. Jak wynika ze danych pogotowia ratunkowego, szczególnie w okresie świątecznym, wzrasta liczba wyjazdów do osób upojonych i doświadczających nawet zagrożenia życia z powodu zatrucia alkoholem. Warto więc serwować sobie mocniejsze trunki rozsądnie i tym samym zadbać o dobre samopoczucie następnego dnia.
Najlepiej jest ostrożnie raczyć się alkoholem i nie doświadczyć przykrych objawów na drugi dzień. W polskiej kulturze jednak trunki obficie się leją, gdy trzeba coś świętować, a Nowy Rok z pewnością jest takim właśnie wydarzeniem. Jeśli więc przesadzisz z napojami alkoholowym - sięgnij po domowe sposoby na kaca.
Sylwester nieodłącznie wiąże się ze wznoszeniem toastów. W efekcie dość łatwo stracić rachubę zaserwowanych drinków i rano cierpieć z powodu kaca. Oto kilka ważnych informacji na temat tego, jak raczyć się napojami wyskokowymi, by kolejnego dnia nie doświadczać z ich powodu bólu głowy.
Kac nie tylko wywołuje nudności czy ból głowy, okazuje się, że obniża IQ.
Łatwo stracić rachubę - najpierw wypija się kieliszek wina do obiadu, potem następny na „lepsze trawienie", a wreszcie kolejny i butelka jest pusta. Takie picie zaś skutkuje problemami ze snem.
Większość z nas od czasu do czasu miewa bóle głowy. Mogą być związane ze stresem, dietą przekroczeniem określonej dawki alkoholu. Bez względu na przyczynę utrudniają normalne funkcjonowanie. Poniżej kilka interesujących faktów na temat tej powszechnej dolegliwości.
Orzech koli, jak sama nazwa wskazuje, to roślina związana z jednym z najpopularniejszych na napojów na świecie. Stosowany jest jednak nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i lecznictwie - poleca się go np. na problemy trawienne, zmęczenie, czy kaca.