Kupując kefir czy serek, należy zwrócić uwagę na warunki przechowywania, które zapewnił sprzedawca, a w domu zadbać o to, by produkt jak najszybciej znalazł się w lodówce.
Często sami doprowadzamy nasz organizm do zmęczenia nie dostarczając mu odpowiedniej dawki pożywienia. Możemy temu jednak zapobiec stosując odpowiednią dietę. W wielu przypadkach to właśnie niewłaściwa dieta jest przyczyną utraty energii. Zmiana sposobu odżywiania pomoże rozwiązać te problemy. Określone pokarmy sprzyjają wykonywaniu konkretnych czynności a właściwie zbilansowana dieta jest najlepszym źródłem energii. Prawidłowe odżywianie się polega na zaplanowaniu posiłków oraz odpowiednim dobraniu pokarmów.
Jogurty probiotyczne mają korzystny wpływ na układ pokarmowy. Mogą nie tylko pozytywnie wpływać na trawienie, ale również są pomocne przy zwalczaniu niektórych chorób. Dodatkowo jogurty tego rodzaju wspomagają odchudzanie.
Jak się okazuje, jedzenie jednego z reklamowanych jogurtów codziennie przez dwa tygodnie nie rozwiąże problemów jelitowych, zaś picie jednego z zachwalanych napojów nie zapobiegnie przed przeziębieniem lub grypą. Wobec popularyzowania tego rodzaju stwierdzeń władze stanowe i federalne miały wytoczyć firmie Dannon (znanej u nas jako Danone) proces. W ramach ugody firma zgodziła się jednak zapłacić 21 milionów dolarów odszkodowania za podawanie nieprawdziwych informacji.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Jogurt jest napojem znanym ludzkości od wieków. Ma wiele zalet: wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, spowalnia proces starzenia się organizmu, poprawia trawienie, wzmacnia kości i zęby. Lekarze i dietetycy zalecają, by codziennie spożywać przynajmniej jeden kubeczek jogurtu (ok. 200 g), ale dla niektórych osób może to być dość kłopotliwe. Jak pogodzić zalecenia lekarzy z własnymi potrzebami i możliwościami? Zrobić jogurt własnoręcznie.
Siwienie powszechnie uznawane jest za symptom starzenia się i wiele osób wpada niemal w panikę obserwując wzrost ilości białych nitek na swej głowie. Inni znów, choć jest to stanowczo mniejsza liczba, uważają ten proces za normalny etap życia i – jak twierdzą – nie zamierzają z tym robić zupełnie nic. W każdym razie siwienie jest zjawiskiem nieuchronnym, na szczęście możliwym do ukrycia, a może nawet dającym poważny impuls do zmiany image’u.
Nieuchronnie zbliża się czas jesienno – zimowych infekcji, które niestety czasem muszą być leczone antybiotykami. Leki te mają zarówno zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników, a wokół ich stosowania narosło już mnóstwo mitów. O czym więc trzeba pamiętać zażywając antybiotyk?
Część tzw. zdrowego jedzenia okazuje się być mniej pożywnym, choć funkcjonuje w świadomości przeciętnego konsumenta jako bardzo wartościowa. Jeśli planujesz swoją dietę biorąc pod uwagę na ile dany produkt jest odżywczy i jakie, potrzebne konkretnie dla twojego organizmu, składniki zawiera, warto zapoznać się z informacjami na temat niektórych pokarmów.
Zmienna jesienna pogoda, oraz zmowy chłód sprawia, że w tym czasie szczególnie narażeni jesteśmy na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Chcąc wspomóc organizm w walce z wirusami często sięgamy po witaminowe suplementy diety. Zapominamy, że jest prostszy i tańszy sposób na wzmocnienie organizmu, zanim kolejny raz kupimy syrop, czy pastylki przyjrzyjmy się temu, co jemy.
Sprawdzoną receptę na udany początek dnia mają Włosi – swój dzień zawsze zaczynają od zdrowego, śródziemnomorskiego śniadania.
Jeśli znowu w tym roku w czasie Świąt uległaś kulinarnym pokusom i Twoje ubrania zrobiły się za ciasne, to znak, że przyszedł czas na lekką dietę jogurtową. Białe odchudzanie nie tylko pomoże zgubić zbędne kilogramy, ale także poczuć się zdrowo.
Jogurt to produkt znany od wieków. Już 4 tysiące lat temu pili go Egipcjanie. Jego walory zdrowotne i smakowe szybko docenili mieszkańcy krajów bliskiej Azji, Afryki i Bałkanów. Obecnie ponad 30 procent ludzi na całym świecie regularnie pije jogurty.
Nie ma dowodów na to, że actimel i inne tego typu produkty zapobiegają przeziębieniom. Dotychczasowe badania wykazały, że w pewnym stopniu zapobiega on biegunkom u dzieci. Dobrze jest też stosować go jako uzupełnienie terapii lekami przy chorobie wrzodowej. Jednakże nie stwierdzono wpływu takich produktów na zwiększenie naturalnej odporności organizmu - co sugerują reklamy.