Niewielkie zmiany w codziennej diecie sprawią, że o wiele łatwiej odzyskasz szczupłą sylwetkę. Zamień niektóre produkty na takie, które równie dobrze smakują, a pomogą zrzucić nadmiar kilogramów.
To, co jesz i leki, które zażywasz, mogą zmienić ilość i rodzaj bakterii w jelitach. Ma to o tyle ważne znaczenie, że wpływa zarówno na sposób trawienia, jak i wiele procesów w organizmie.
Warto sięgać po jogurty. Ich jedzenie zmniejsza o kilkadziesiąt procent prawdopodobieństwo rozwoju nadciśnienia tętniczego u kobiet.
Często z braku czasu sięgamy po słodycze czy inne śmieciowe jedzenie. Takie nawyki nie przyniosą nam jednak nic dobrego, a na pewno nie pomogą w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zamiast nich warto postawić na możliwie naturalne i szybkie w przygotowaniu produkty.
Szacuje się, że 70 procent ludzi dorosłych cechuje się nietolerancją laktozę. Występuje ona, gdy organizm nie wytwarza dostatecznej ilości enzymu o nazwie laktaza potrzebnego do strawienia laktozy, czyli cukru mlekowego.
Rekordowa długość stołu biesiadnego, słynne na cały świat jogurty czy olejek różany do Chanel No.5 – to Bułgaria z mniej znanej strony. Czego jeszcze nie wiemy o tym kraju?
Jest popularnym elementem śniadań i traktowany jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, ale jogurt ma wiele pożytecznych właściwości, więc może być wykorzystywany na różne sposoby. Oto kilka z nich.
Warto jeść jogurt. Już jeden dziennie może obniżyć ryzyko cukrzycy o 18 procent.
Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe okrycia niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia - częstych objawów występujących po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. W walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych", czyli jogurt.
Nietolerancja laktozy to rodzaj nietolerancji pokarmowej spowodowanej niedostatecznym trawieniem laktozy, dwucukru znajdującego się w określonych pokarmach mlecznych. Zmaganie się z nią nie oznacza jednak, że na zawsze trzeba porzucić ulubione dietetyczne produkty.
Dodanie do diety jogurtu i sera o niskiej zawartości tłuszczu może zmniejszyć ryzyko cukrzycy nawet o jedną czwartą.
Wapń jest najważniejszym składnikiem odżywczym potrzebnym dla zdrowia kości. Poza tym jest również niezbędny dla zachowania funkcji mięśni i nerwów oraz uwalniania hormonów i enzymów potrzebnych w całym organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się wapń, by móc wzbogacić o nie swoją dietę.
Określone produkty i aktywność fizyczna to główne punkty odniesienia dla tych, którzy chcą uniknąć zgromadzenia dodatkowego tłuszczu wokół talii. Poniżej 4 porady, które mogą pomóc w uzyskaniu płaskiego brzucha.
Jak wynika z badań, regularne ćwiczenia ciągle stanowią najlepszy sposób zapewnienia sobie długowieczności, dieta jednakże też ma w tym ważny udział - okazuje się, że dostarczanie sobie polifenoli o 30 proc. zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
Zdrowa i zrównoważona dieta jest najlepszym sposobem zapewnienia sobie zdrowia i dobrego samopoczucia. Metoda konstruowania jadłospisu może więc złagodzić objawy wielu dolegliwości psychofizycznych.